Porumbul și floarea soarelui. Cum se dezvoltă?

Menținerea unei culturi pe același teren mai mulți ani duce la diminuarea continuă a producției.În timp ce se supraveghează dezvoltarea culturilor, vara, fermierii continuă să-şi facă socotelile.

În opinia lui Vitalie Ivanov, fermier din satul Mălăești, raionul Orhei, în momentul de faţă, porumbul şi floarea soarelui sunt într-o stare bună, corespunzătoare acestei perioade.

‘’Luând în considerare că în primăvară a fost un pic de criză cu precipitațiile, culturile din grupa a doua sunt un pic problematice, însă cu ultimele precipitații ce le-am avut își revin și sperăm să fie bine.’’

Se presupune că ar exista perspective pentru o creștere a prețurilor spre sfârșitul acestui an și începutul anului următor. Astfel, chiar dacă nu ne mai putem aștepta la prețuri record în perioada următoare, totuși valorile nu vor mai scădea la nivelurile de acum câțiva ani.

’’ Prețurile pentru ziua de astăzi nu ne permite să acoperim cheltuielile ,fiindcă

în toamnă au fost prețuri mari la motorină și pesticide.’’

‘’ Toată marfa o depozităm și așteptăm prețuri mai bune.’’

Acest an a avut și un plus pentru agricultori, chiar dacă prețurile la inputuri au fost cu mult mai mari decât chiar cele din Ucraina. Anume precipitațiile au fost motivul speranței pentru ei. Acestea au fost prezente totuși la timp și suficiente, în pofida schimbărilor climatice din ultima perioadă.

‘’În primăvară a fost criză, dar în ultimul timp au apărut precipitațiile ceea ce ne bucură foarte mult.’’

‘’Risc de secetă nu există.’’

‘’ În ziua de azi putem zice că roada va fi bună chiar și mai sus de medie.’’

De cele mai multe ori, reușitele îi motivează să meargă mai departe.

‘’Dragostea pentru agricultură transmisă din tată în fiu.’’

‘’Un mesaj pentru colegii mei este să nu lăsăm mâinele în jos ,să mergem mai departe și să sperăm la ceva mai bun.’’

Potrivit prognozelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, se estimează o roadă medie de floarea soarelui de 15-17 chintale pe hectar. Aceasta reprezintă o ușoară scădere față de media ultimilor 10 ani, care a fost de 19 chintale pe hectar.