Protest la cariera de nisip din satul Bîrnova, raionul Ocnița. Oamenii s-au adunat pentru a cere stoparea lucrărilor. Aceștia se tem că vor rămâne fără acoperiș deasupra capului din cauza exploziilor de la carieră, care au loc o dată pe lună. Pe 24 mai, locuitorii nu i-au lăsat pe mineri să execute explozia planificată, relatează NordNews.
Oamenii se plâng că locuințele lor sunt pline de fisuri, iar exploziile zguduitoare le sperie copiii.
Andrei Sauleac, locuitor, s. Bîrnova, r. Ocnița: „Uitați-vă, doamnă, o vacă s-a zmuncit, iar un copil a plecat după ea, cade și el acolo. Așteptăm să se întâmple ceva? Poate atunci vor îngrădi. Ei lucrează aici de ani de zile și nu se țin de cuvânt. Eu nu vreau să-i mai văd la noi în sat, noi nu-i mai credem.
Raisa Slivca, locuitoare, s. Bîrnova, r. Ocnița: „Noi dorim să plece de aici, să ne lase în pace. La noi casele s-au dărâmat, fântânile au secat. Ultima explozie când a avut loc, nepoțica a început să plângă. Mămunea, ce-i asta? E cutremur sau a venit războiul?”
Valentina Gîlcă, locuitoare, s. Bîrnova, r. Ocnița: „În clădirile din margine, sunt persoane la care au crăpat sobele în casă, se împrăștie. Va veni tovarășul răspunzător să facă soba?”, susțin locuitorii.
Iulia Garbagiu are în apropiere de cariera de nisip, câteva sote de pământ. Femeia susține că îi este frică să meargă în câmp.
Iulia Garabagiu, locuitoare, s. Bîrnova, r. Ocnița: „Iată acolo, unde sunt zarzării, sunt și pietre foarte mari. Ultima explozie când a avut loc eu stăteam în casă, (scoate sunt oleacă bolnavă) se cutremura patul și televizorul.”
Iar Angela Corsan spune că a obosit să-și repare casa după explozii.
Angela Corsan, locuitoare, s. Bîrnova, r. Ocnița: „Ne-am întâlnit cu această problemă în ultimii 5 ani, poate mai mult. Este o problemă mare. Apar crăpături mari la casă și nu cred că-i normal.”
Primarul este de partea sătenilor. Alesul local spune că a scris mai multe petiții, dar fără rezultat.
Valeriu Scutelnic, primar, s. Bîrnova, r. Ocnița: „Noi blocăm exploziile necontrolate, să fie clar. Vrem ca aceste explozii să fie legale și controlate. 30-40% din casele din sat s-au dărâmat din cauza exploziilor, a dispărut apa din fântâni. Cancelaria de Stat ne-a informat că mă așteaptă luni, la audiență, unde voi merge cu un grup de oameni. Încercăm să ajungem la minister.”
De cealaltă parte, administrația companiei ce fac lucrări susține că nu încalcă regulile stabilite de Institutul de Geologie și Seismologie.
Vladimir Pohopol, meșter miner: „Au venit cei de la institut de trei ori, am măsurat și au constatat că nu trebuie să punem mai mult de 4 mii de kilograme. Noi nu punem mai mult în explozibil decât a fost stabilit legal. Exploziile sunt făcute de întreprinderea de stat, noi scriem cerere, ei vin.”
Cariera de piatră din satul Bîrnova activează din anul 2008 și este bogată în nisip cuartos de producere a sticlei. În sat locuiesc peste 2300 de persoane.