Cazurile de gripă aviară se vor înmulți din nou

Deși extinderea focarelor de gripă aviară în rândul efectivelor de păsări din Europa a început să încetinească, reprezentanții Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA) avertizează că numărul cazurilor ar putea să se înmulțească din nou pe măsură ce păsările sălbatice vor migra în timpul primăverii, scrie forbes.ro.

Numărul focarelor săptămânale de gripă aviară înregistrate în ultimele trei luni a scăzut comparativ cu vârful atins în luna noiembrie, se arată într-un raport EFSA elaborat în colaborare cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și Laboratorul European de Referință pentru gripa aviară, informează Bloomberg.

Împreună cu numărul cazurilor identificate în rândul păsărilor sălbatice, în luna ianuarie a acestui an au fost descoperite cu o treime mai puține focare de gripă aviară comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Aceste informații ar putea oferi o gură de oxigen pentru prețurile de consum la ouă și carne de pasăre, care au crescut exploziv anul trecut, pe măsură ce fermele de păsări au fost lovite de virusul gripei aviare iar producătorii s-au confruntat cu costuri mai mari la nutrețuri și energie.

Cu toate acestea, cele trei agenții de profil au avertizat că răspândirea gripei aviare ar putea să se accelereze în curând.

Cazurile de gripă aviară identificate în rândul pescărușilor au înregistrat o creștere neașteptată în perioada decembrie-martie, în special în Franța, Belgia, Țările de Jos și Italia, potrivit raportului menționat. Aceasta ar putea crește riscul de infecție pentru păsările domestice, care în mod frecvent contactează boala de la păsările sălbatice, pe măsură ce coloniile de păsări sălbatice se vor extinde spre interiorul continentului în lunile următoare și se vor suprapune cu zonele unde se află fermele de păsări domestice.

Totuși, cele trei asociații au apreciat că riscul pentru publicul larg rămâne unul redus. Cazurile recente descoperite la unele mamifere, precum vulpile din Franța, au avut loc în rândul animalelor ce vânează sau se hrănesc cu păsări sălbatice.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte și la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcție de caracteristica moleculară a virusului și de capacitatea acestuia de a provoca boli și mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa.