47 de focare de pestă porcină africană în România

România are 47 de focare de pestă porcină active la nivel național. Din acestea, 44 se regăsesc la nivelul gospodăriilor populației și trei la nivelul exploatațiilor comerciale, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

În ceea ce privește exploatațiile comerciale, Agenția precizează că este vorba despre una din județul Timis, cu peste 39 de mii de capete de porcine, confirmată în data de 11 octombrie.

Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice, toate indiciile conduc la concluzia că cea mai probabilă cale de pătrundere a bolii este reprezentată de factorul uman.

De asemenea, un focar a fost confirmat în data de 25 octombrie la o exploatație comercială din județul Iași, cu aproape 20 de mii de capete de porcine. Și în acest caz toate indiciile conduc la concluzia că cea mai probabilă cale de pătrundere a bolii este reprezentată de factorul uman.

Cea de-a treia este o exploatație comercială tot din județul Iași, cu peste 3.500 de capete de porcine, confirmată în data de 27 octombrie. Din datele anchetei epidemiologice, calea de pătrundere a bolii este reprezentată de popularea acestei ferme în data de 23 octombrie cu porcine provenite de la exploatația comercială din Iași confirmată cu pesta porcină în data de 25 octombrie.

În perioada 2017 și până în prezent, au fost stinse peste 5.800 de focare de pestă porcină africană în România.

Totodată, de la prima semnalare a prezenței virusului în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate mai mult de 6.700 de cazuri la mistreți în 41 de județe.