La Colibași, apele uzate sunt utilizate pentru irigare
În timp ce în majoritatea satelor din Republica Moldova, nu există canalizare, localnicii au încă toaletele în grădină, iar apele uzate sunt aruncate în haznaua din curte, satul Colibași, din raionul Cahul demonstrează un model de dezvoltare pentru alte localități. În cadrul proiectului „Cultura pentru un mediu sigur și protejat”, implementat de Asociația Obștească „INTECO”, în parteneriat cu primăria, în localitate a fost implementată o metodă inovativă de irigare, utilizând apele uzate.
În incinta Casei de Cultură din sat au fost instalate grupuri sanitare accesibile inclusiv persoanelor cu nevoi speciale. Instalațiile au fost conectate la o stație de epurare a apei și, în rezultat, este obținută apă tratată, care este utilizată la irigarea parcului din sat și nu numai.
„Această staţie de tip ecologic permite reutilizarea apelor uzate din blocul sanitar la irigare şi este unicul tip de staţie care, de fapt, permite inofesiv pentru oameni şi mediu să fie reutilizată apa. Instalația asigură în același timp atât decantarea apei, cât și fermentarea nămolului. Este o instalație de tratament biologic natural” explică Victoria Matveev, preşedinte AO Inteco.
„Sistemul centralizat de canalizare costă peste 126 de milioane de lei, iar această sumă este de nivelul viselor pentru primăria satului Colibaşi şi suntem în căutarea a unor noi metode sau ceva analogii care să ne permită să soluţionăm această problemă. La acest proiect, primăria a venit cu partea sa de contribuție, ne-am asumat construcția sistemului exterior de canalizare și instalarea stației de epurare, costul acestor lucrări a fost de 98 de mii de lei. Noi ne propunem ca aceasta să fie una dintre soluțiile alternative pentru ca locuitorii noștri să își instaleze astfel de mecanisme, deoarece la Colibași 70 % din populație se ocupă cu creșterea legumelor” a declarat primarul satului Colibași, Ion Dolganiuc.
Victoria Matveev, coordonatoarea proiectului, în parteneriat cu primăria localităţii, au desfășurat o campanie de informare a cetățenilor și a agenților economici din localitate despre beneficiile acestei metode, precum și despre posibilitatea de instalare a stației de tip ecologic în propria gospodărie.
„Am preluat experiența primăriei Colibași și am implementat-o și noi în cadrul a trei case, în care sunt beneficiari 33 de persoane, iar apele uzate le refolosim la irigarea gazoanelor” afirmă Zaharia Vasilache, locuitor al satului Colibași.
„Fiecare acasă avem veceu care poluează mediul, dar dacă ne vom uni mai multe familii din sat şi vom face o staţie de epurare ceea ce nu costă atât de scump şi vom iriga grădinile, chiar este o soluţie mai bună” a menționat Angela Gogoi, locuitoare a satului Colibași.
În acest sens mai mulți agenți economici, au implementat în gospodăriile lor această metodă de utilizare a apelor uzate, care după epurare, sunt folosite la irigarea grădinilor și serelor, fără a avea vreun impact negativ asupra plantelor sau a solului.
„Folosind aceste ape reziduale, ne bucurăm de o roadă bogată de roșii chiar și la sfărșit de toamnă” afirmă Gheorghe Maranda, agent economic.
Pentru a urmări tot mersul lucrărilor și a asigura transparența utilizării fondurilor europene, în cadrul acestui proiect, cetățenii au format un grup de monitorizare.
„Grupul a fost format din 10 cetățeni activi. Pe parcursul procesului de construcție a stației de epurare au fost depistate unele nereguli, pe care le-am documentat și le-am înaintat antrpenorului responsabil, pentru a le înlătura” a menționat Ana Bria, membră a grupului de monitorizare.
Proiectul „Cultura pentru un mediu sigur și protejat”, implementat de Asociația Obștească „INTECO”, în parteneriat cu Primăria satului Colibași, este parte a Programului de Granturi Locale lansat de Uniunea Europeană pentru organizațiile societății civile din Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova.