400 de cadre didactice au participat la forumul național al Educației

Circa 400 de învățători, profesori, cadre didactice de sprijin, manageri școlari și tineri specialiști s-au adunat împreună, sâmbătă, 7 octombrie, pentru a participa la un forum național, organizat de Președinția Republicii Moldova împreună cu Ministerul Educației și Cercetării.  

Maia Sandu, șefa statului: „Cred că fără educație, o țară nu poate crește, nu poate fi nici liberă, nici puternică, nici dezvoltată. Profesori buni, țară prosperă. Această deviză trebuie să ghideze drumul către educația viitorului. Pentru a deveni specialiști mai buni, trebuie să învățăm zilnic, să depunem mult efort, să avem voință și curaj. Noi vom crește motivația pentru profesori, dar și exigențele pentru cei care vor să lucreze în instituțiile educaționale din țară. Vom continua să investim în formarea pedagogilor.”

Profesorii au avut ocazia să discute cu Mircea Miclea, invitatul special al evenimentului. Mircea Miclea este autor, psiholog, educator, antreprenor, ex-ministru al Educației în România, întemeietor al Școlii psihologice cognitive. 

Mircea Miclea, psiholog: „Am ales astăzi să vorbim despre o problemă fundamentală – Ce predăm atunci când noi predăm în fața copiilor? Cred că predăm patru lucruri: evident, primul lucru predăm un anumit conținut, predăm o lecție, predăm un capitol, o temă anume, o disciplină anume. Al doilea argument este antrenarea proceselor cognitive, nu se poate face decât pe conținuturi specifice. Nu putem de exemplu, să dezvoltăm gândirea critică în general, în abstract.”

Evenimentul a fost organizat cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia, Marea Britanie, Fondului Națiunilor Unite pentru Copii, Norvegiei, Japoniei.

Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Statele Unite se mândresc că au contribuit la realizările obținute de Republica Moldova în domeniul educației. Suntem bucuroși să participăm la formarea Claselor Viitorului în comunitățile mari și mici. Investițiile în educație sunt investiții inteligente pentru orice stat, dar ele sunt în același timp absolut esențiale în efortul nostru de a construi un viitor prosper, sigur și democratic pentru toți cetățenii Moldovei. ”

Participanții la forum au abordat subiecte actuale ce țin de activitatea cadrelor didactice din toată țara. Printre acestea se numără inovațiile educaționale, incluziunea în școală, educația prin artă, precum și bunele practici din Republica Moldova și din alte țări. 

Forumul Național al Cadrelor Didactice își propune să devină o tradiție anuală, organizat la început de an școlar.