Agricultorii pregătesc vița-de-vie pentru iernat

Agricultorii pregătesc vița-de-vie pentru iernat. Alexandru Dulap, din satul Selemet, raionul Cimișlia, are în jur de opt hectare de vie, dintre care două au fost plantate în primăvara acestui an. Deoarece în unele ierni temperatura scade și până la -20 de grade Celsius, fermierul s-a asigurat ca butucii să nu înghețe la iarnă.

Alexandru Dulap, agricultor, s. Selemet, r. Cimișlia: „Am făcut mușuroirea la fiecare plantă, fiindcă noi știm că suntem la hotarul de Nord al viticulturii și avem riscurile de iarnă geroasă și este riscul ca planta să înghețe, din cauza aceasta noi le mușuroim. Întindem sistema de susținere, fixăm tutorii de prima sârmă de fixatoare și preconizăm mai departe și multe alte lucrări.”

Această procedură este obligatoriu de făcut în fiecare toamnă, mai ales dacă vița-de-vie este în primul an de la plantare.

„Noi mușuroim butașul la înălțimea de 20 cm de la nivelul solului, ca să avem minim 2-3 ochi acoperiți cu pământ, care ne protejează de înghețurile de iarnă. La primăvară deja, când trece perioada asta rece, după Februarie, îl descoperim tot și facem tăietura. Eu prevăd că sunt unele plante că eu o să formez deodată tulpina. În caz că îngheță, eu îl tai de jos și rămân două trei-ochiuri care nu au fost afectați de înghețuri.”

Totodată, și tratamentele necesare contribuie la protejarea viței-de-vie.

„Două săptămâni în urmă, am tratat toată vița-de-vie cu cupru. Am executat un tratament de profilaxie. Și aceasta ne ajută pentru protejarea plantei la înghețurile de iarnă.”

O altă lucrare pe care o efectuează viticultorii în această perioadă este afânarea adâncă a solului și fertilizarea acestuia.

„La plantația dată, trebuie să îi facem încă afânarea adâncă de toamnă și încă avem preconizat de a face fertilizarea cu substanțe hrănitoare, fie organice sau minerale.”

Afânarea de toamnă se face nu doar la plantațiile tinere, ci și la cele deja în rod.

„Afânarea adâncă de toamnă se face pentru a îmbogăți solul cu oxigen și al doilea motiv este pentru a crește rezerva de apă pe perioada de iarnă. Îl afânăm pentru că o să fie precipitații și bazinul de acumulare a apei se mărește.”

Deși plantația este abia în primul an de la înființare, antreprenorul planifică să recolteze la anul viitor în jur de două tone de struguri la hectar. Este sigur de asta, pentru că a folosit aceeași tehnologie și la plantațiile din anul 2018.

Putem spune că am făcut o copie la tehnologia italiană a viței-de-vie. Imediat după ce am plantat-o, încep a instala tutorii, parii, întind sârma și lucrez cu planta, în sens că îi fac toate operațiunile. Înlătur lăstarii concurenți, aleg un lăstar cel mai bun și îl îngrijesc până devine următoarea plantă. Acesta e tot secretul.”

Deși vița-de-vie intră bine în iarnă, agricultorul își face griji de lipsa precipitațiilor din această toamnă.

„Avem deja undeva peste 70 de zile că noi nu am avut deloc precipitații, iar asta e un factor negativ care influențează nemijlocit la dezvoltarea viței-de-vie. Iar deja la intrarea în iarnă o să vedem cum o sa ierneze planta.”

În Republica Moldova, există soiuri care pot rezista la temperaturi de până la -28 de grade Celsius, cum ar fi: Cabernet Sauvignon, Moldova, Bianca și Palatina.