37 de noi companii vor primi granturi din partea statului și a Uniunii Europene pentru a investi în utilaje eficiente energetic, instalații fotovoltaice sau alte instrumente utile pentru digitalizarea proceselor de muncă sau prestări servicii.
Potrivit unui comunicat ODA, din numărul total de noi beneficiari, 21 activează în mediul rural, iar 16 își desfășoară activitatea în mediul urban. Aceștia urmează să acceseze granturi de la 250 mii lei până la 2 milioane lei prin intermediul Programelor de stat – Retehnologizare și Eficiență Energetică, Transformare digitală și Programul de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+2. Suma totală a finanțării nerambursabile constituie circa 20 milioane lei.
Printre antreprenorii care au participat la sesiunea de orientare și informare privind relațiile contractuale ODA-beneficiari este Constantin Cojocari din municipiul Chișinău, managerul unei afaceri specializate în confecţionarea produselor din tricotaj. Acesta va accesa un grant pentru digitalizarea proceselor de activitate.
Un alt agent economic, care va accesa finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului de Retehnologizare și Eficiență Energetică este Victor Frinea din satul Malcoci, raionul Ialoveni, care administrează o afacere în domeniul agriculturii și anume cultivarea florilor.
Antreprenoarea Valeria Avram din Lozova, Strășeni, gestionează o afacere răcoritoare și anume, producerea înghețatei artizanale după metodă italiană. Grație tatălui ei care muncește în străinătate, a fost eligibilă pentru accesarea unui grant prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+2.
Pentru mai multe detalii despre programele de suport antreprenorial, accesați www.oda.md.