Două școli profesionale vor digitaliza unicele programe de studiere a meseriilor de apicultor și cultivator-procesator de bacifere
Școlile profesionale din comuna Bubuieci și orașul Nisporeni au demarat digitalizarea curriculei pentru meseria „Apicultor” și cea de „Cultivator-procesator de bacifere” pentru a facilita accesul elevilor la programele educaționale în cazul studiilor la distanța, impus de restricțiile pandemice COVID-19.
Transformarea digitală a curriculei se desfășoară în cadrul unui parteneriat dintre școlile profesionale și proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova. Astfel, au fost procurate echipamente pentru gestionarea curriculei digitale și 22 de tablete, care vor fi oferite cu împrumut elevilor din familii defavorizate, dar cu rezultate academice bune, ce nu dispun de tehnică necesară pentru a participa la învățământul online.
Vor fi digitizate atât materialele de curs, cât și activitățile practice prin producerea video-urilor educativ-demonstrative, care vor fi plasate pe platforma destinată studiilor online.
Actualmente, ȘP Bubuieci și ȘP Nisporeni sunt unicele instituții de învățământ profesional din Moldova care au programe de studiere a meseriilor de „Apicultorilor” și „Cultivatorilor-procesator de bacifere”.
Potrivit unei analize efectuate în cadrul ȘP Bubuieci din 300 de elevi, care studiază în prezent la școală, peste 30 la sută dintre ei nu dispun de echipamente sau acces la internet pentru a participa la învățământul online.
”Nu putem lipsi nici un elev de dreptul la studii calitative, deoarece de calificările obținute depinde șansele lor de a se angaja după absolvire sau de a dezvolta o afacere, explică directoarea școlii”, afirmă Zinaida Sajin, directoarea ȘP Bubuieci.
Învățarea la distanță afectează accesul tinerilor la studii de calitate și reduce posibilitățile de a obține calificările necesare tinerilor specialiști la absolvire.
„Avem elevi, care din păcate nu dispun și nici nu au posibilitate să procure echipamente care le-ar permite să descarce materialele de curs, să participe la testări online sau să expedieze în regim online lucrări conform programului”, afirmă profesoara profesoară de culturi bacifere”, Lidia Cheibaş.
”În anul trecut ne-am confruntat cu probleme în timpul lecțiilor online, deoarece nu avea nici un echipament, cu excepția telefonului mobil cu funcții reduse, pentru a participa activ la ore, pentru a descărca informații sau pentru a expedia testele de evaluare. „O tabletă mi-ar simplifica foarte mult participarea la lecțiile online”, susține Inga Avram, elevă la ȘP Nisporeni.
Potrivit datelor oficiale, aproximativ 434.000 elevi din toate instituțiile academice la toate nivelurile au fost nevoiți să stea acasă la impunerea restricțiilor pandemice în anul de învățământ 2020-2021, iar școlile au fost autorizate să ofere oportunități de învățare la distanță. Totuși, conform estimărilor oficiale, învățarea la distanță s-a dovedit a fi o sarcină dificilă pentru 16.000 de elevi și 3.000 de profesori, care nu au acces la tehnologii (laptop, tabletă sau acces la internet). Cei mai grav afectați de închiderea școlii au fost copiii din familii defavorizate.