300 de întreprinderi vor beneficia de suport din partea Uniunii Europene

Uniunea Europeană oferă un grant de 8 milioane de euro pentru susținerea antreprenoriatului din Republica Moldova. Vicedirectorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Marin Ghenciu, spune că banii sunt destinați, în special, întreprinderilor mici și mijlocii din zonele rurale și vor reprezenta o cofinanțare a proiectelor achitate din bugetul de stat, scrie IPN.

În cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova, Marin Ghenciu, a spus: „Am semnat cu Delegația Uniunii Europene un acord de finanțare directă de 8 milioane de euro pe trei ani, care prevede oferirea granturilor către întreprinderile mici și mijlocii, preponderent în spațiul rural. Acest acord vine după o lungă colaborare cu UE, din banii plătitorilor de taxe din Uniunea Europeană s-au mai finanțat anterior și alte proiecte. Pe de o parte, ne bucurăm să demonstrăm că avem capacitatea de absorbție a acestor resurse, pe de altă parte, ne bucurăm de credibilitatea partenerilor noștri de dezvoltare”.

Proiectul „UE pentru IMM-uri” vine să suplimenteze bugetul de stat la finanțarea a șapte programe: PARE 1+2, Start pentru Tineri, Programul de Ecologizare a IMM-urilor, Programul de Transformare Digitală, Programul de Retehnologizare și eficiență energetică, Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin și Programul de Turism Rural.

Vicedirectorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a mai spus că: „Grantul dat nu vine decât să suplinească programele existente la ODA. Avem programe finanțate din bugetul de stat. Prin acest grant Uniunea Europeană vine adițional cu un suport financiar. Dacă, de exemplu, până acum din banii bugetari reușeam să finanțăm 20 de afaceri, Uniunea Europenă oferă acest grant pentru a finanța în aceleași condiții încă 10 afaceri. În urma acestei finanțări de 8 milioane de euro acordate pe un termen de trei ani se propune oferirea granturilor pentru aproximativ 300 companii”.

Potrivit vicedirectorului ODA beneficiarii fondurilor europene nerambursabile vor avea acces și la serviciile de consultanță necesare, educație antreprenorială și mentorat. Proiectul de asistență europeană va fi implementat de ODA în perioada 2023-2026.