Au rămas acasă, dar nu au un loc de muncă oficial. Vorbim despre tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 34 de ani, care, conform Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, ocupă aproape 30 la sută din totalul șomerilor din Moldova.
Dintre aceștia, majoritatea o dețin bărbații – aproximativ 52%. Mult mai îngrijorător este însă faptul că peste 65% dintre tinerii șomeri sunt domiciliați în mediul rural, ceea ce redemonstrează că viața la sat în țara noastră are tot mai puține perspective.
Astfel, făcând referire la distribuția tinerilor șomeri pe vârste, cei mai mulți au între 30 și 34 de ani – aproape 50%.
Un alt factor important este legat și de studiile acestor tineri. Or, cei mai mulți dintre ei, circa 68%, nu dețin nicio calificare. La polul opus, cei care au studii colegiale, dar sunt șomeri sunt peste 5%, cei cu studii superioare / de licență / masterat – aproape 9%, iar cei cu studii secundar profesionale – depășesc puțin cifra de 18%.
În context, ANOFM reamintește tuturor moldovenilor fără un loc de muncă, inclusiv tinerilor, dar care doresc să se angajeze oficial să se adreseze la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, unde pot primi informații privind locurile vacante.