3 tehnologii care vor revoluționa industria agricolă, dar nu există în RM

Impactul agriculturii pe planetă este masiv, aproximativ 40% din suprafața terestră adecvată a Pământului este utilizată pentru terenuri de cultură și pășunat. Numărul de animale domestice depășește cu mult restul populațiilor sălbatice. În fiecare zi, mai multe păduri primare cad împotriva unui val de culturi și pășuni și în fiecare an se pierde o suprafață la fel de mare ca Regatul Unit. Dacă omenirea trebuie să aibă speranța de a aborda schimbările climatice, trebuie să ne reimaginăm agricultura.

 

Pentru a face față acestor provocări, noile tehnologii promit o abordare mai ecologică a producției de alimente și se vor concentra pe o producție locală, intensivă și pe tot parcursul anului. Făcute corect, trei tehnologii, precum agricultura verticală sau fermele verticale, agricultura celulară și cea de precizie, pot reface relația dintre pământ și hrană.

 

FERMA DIN CUTIE!

 

Agricultura verticală practica cultivarea alimentelor în tăvi suprapuse și deși nu este nouă aceasta reprezintă o metodă durabilă. Eficiența iluminării cu LED-uri și a roboticii avansate permit fermelor verticale să producă astăzi de 20 de ori mai multe alimente pe același teritoriu posibil de teren.

Sursă poză: Adam Gasson

În prezent, majoritatea fermelor verticale produc doar verdeață, cum ar fi salata verde și ierburi, deoarece sunt rapide și profitabile, dar în termen de cinci ani vor fi posibile mai multe culturi, deoarece costul iluminării continuă să scadă și tehnologia se dezvoltă treptat.

 

Mediile controlate ale fermelor verticale reduc utilizarea pesticidelor și a erbicidelor, pot fi neutre în carbon și reciclează apa. Atât pentru climele reci, cât și pentru cele calde, în care producția pe câmp a culturilor delicate este dificilă sau imposibilă, agricultura verticală promite sfârșitul importurilor scumpe și intensive din punct de vedere ecologic, cum ar fi fructe de pădure, fructe mici și avocado, acestea oferă posibilitatea de a le clește oriunde.

 

Agricultura celulară sau știința de produse de origine animală folosind celulele acestora, anunță o schimbare și mai mare. Numai în 2020, sute de milioane de dolari au intrat în sectorul dar, iar în ultimele luni, primele produse au venit pe piață. Cel mai cunoscut produs al științei date este carnea din celule de animale, care se dobândește fără uciderea animalului dat.

Sursă poză: Markus Spiske

Agricultura de precizie este o altă mare frontieră. În curând, tractoarele cu conducere automată vor folosi date pentru a planta semințele potrivite la locul potrivit și pentru a oferi fiecărei plante exact cantitatea potrivită de îngrășământ și apă, reducând energia, poluarea și deșeurile.

Sursă: Future Acres

Luate împreună, agricultura verticală, celulară și de precizie ar trebui să ne permită capacitatea de a produce mai multe alimente pe mai puțin teren și cu mai puține intrări. În mod ideal, vom putea produce orice cultură, oriunde, în orice perioadă a anului.

 

AGRICULTURA 2.0 ESTE GATA?

 

Desigur, aceste tehnologii nu sunt un panaceu, nici o tehnologie nu este vreodată. În primul rând, deși aceste tehnologii se maturizează rapid, ele nu sunt pregătite pentru implementare generală. Multe rămân prea scumpe pentru fermele mici și mijlocii, iar investiții mari nu există.

 

Unii consumatori și teoreticieni ai alimentelor sunt prudenți și se întreabă de ce nu putem produce mâncarea noastră așa cum au făcut străbunicii noștri. Criticii acestor tehnologii agricole necesită o agricultură agroecologică sau regenerativă care la momentul actual se dezvoltă și necesită aceleași investiții ca și tehnologiile date. Agricultura regenerativă este foarte promițătoare, dar nu este clar dacă se va extinde rapid.

 

Rămâne doar de văzut unde ne vor duce tehnologiile noi și cât de accesibile vor deveni în 5-10 ani și unde se vor putea implementa.

 

Sursa informației: https://theconversation.com/3-technologies-poised-to-change-food-and-the-planet-153852