29 iunie – Ziua Internațională a Dunării

Ziua Internațională a Dunării este aniversată anual, la 29 iunie. Evenimentul marchează semnarea, la Sofia, în Bulgaria, la 29 iunie 1994, a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

Acest document asigură cooperarea dintre guverne, organizații non-guvernamentale, instituții de cercetare și industrie, această dată fiind marcată la nivel internațional la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea.

Pe lângă rolul de cale navigabilă, Dunărea reprezintă habitatul pentru multe specii de plante şi animale. În bazinul său hidrografic se găsesc cele mai mari zone umede din Europa. Anume aici se află cele mai întinse zone de stuf din lume, numeroase păduri şi dune de nisip, toate populate de plante şi animale, precum şi de o mare parte din speciile de păsări existente pe Terra.

Această zi are ca scop unirea forţelor pentru protejarea acestui fluviu unic în Europa, precum și, conştientizarea participării populaţiei la acțiuni de conservare a fluviului.

Cel mai mare afluent de stânga al fluviului Dunărea este râul Prut, al cărui curs de mijloc și inferior se găsește pe teritoriul Republicii Moldova.