28 Septembrie este marcată Ziua Mondială de luptă contra Rabiei

Anul acesta, Ziua Mondială de luptă contra Rabiei poartă genericul „Rabia: vaccinați pentru a elimina”, vaccinarea fiind baza tuturor eforturilor în combaterea acestei boli.

Rabia rămâne o preocupare mondială majoră, fiind distribuită pe scară largă pe tot globul. Se estimează că peste 55 000 de oameni mor de rabie în fiecare an, 95% din decesele umane sunt înregistrate în Asia și Africa. Majoritatea deceselor umane apar în urma unei mușcături de la un câine infectat.

În ultimii ani situaţia epizootologică la rabie în Republica Moldova se menţine destul de încordată, fiind cauzată, în mare măsură, de neefectuarea activităţilor de diminuare a numărului de vulpi şi a câinilor fără stăpân, care sunt sursele principale de infecție.

În 2018 rabia animalieră a fost înregistrată în 10 teritorii administrative la 53 de animale, iar în 6 luni ale anului curent, rabia a fost diagnosticată la 23 de animale în 13 teritorii administrative. Cele mai multe cazuri de rabie la animale au fost înregistrate în raioanele Ștefan Vodă, Glodeni, Strășeni, Sângerei, Camenca.

Complexul de măsuri profilactice a rabiei animaliere și umane include propagarea largă, în scopul însușirii de către populație, a următoarelor reguli:

  • excluderea accesului în gospodării a animalelor de pradă, asigurarea pazei animalelor domestice ce păşunează în fâșii forestiere și margini de păduri de atacul animalelor sălbatice;
  • abținerea de la acordarea ajutorului animalului bolnav, consultarea acestuia la medicul veterinar în cazul apariției unor semne de boală;
  • evitarea prinsului în capcane a animalelor de pradă;
  • imunizarea anuală contra rabiei a câinilor şi pisicilor ce se află în posesia populaţiei, organizaţiilor, instituţiilor.

Adresarea precoce după asistenţa antirabică şi primirea tratamentului curativ-profilactic este unica șansă de supraviețuire în cazul agresării populației de diferite categorii de animale.