250 de mii de hectare de teren agricol zac în paragină

În Republica Moldova zac în paragină 250.000 de hectare din totalul de 2 milioane de hectare de terenuri cu destinație agricolă, transmite moldova.europalibera.org.

În satul Sofia, din raionul Hâncești circa 130 de hectare, sau fiecare al cincilea din suprafața totală de terenuri agricole au fost lăsate pârloagă. Majoritatea sunt foste vii și livezi.

Ion Mîrza, primarul satului Sofia, raionul Hâncești: „Mulți din cei care dețineau aceste livezi și vii au plecat în lumea veșnică, iar copiii lor, potențiali moștenitori, sunt plecați peste hotare și nu are cine să prelucreze terenurile.”

Fermierii care au în vecinătate pământuri părăsite se plâng că buruienile le invadează câmpurile și le afectează culturile.

”Ca să dăm aceste terenuri în arendă unor agenți economici, aceștia ar trebui să suporte niște cheltuieli, să achite arenda și să investească în defrișarea arborilor, care este foarte costisitoare.”, spune Mîrza.

Noul Cod Funciar, aprobat recent de Guvern și care urmează să fie votat în Parlament, oferă posibilitate autorităților publice locale să preia în gestiune terenurile agricole abandonate și să le transmită în arendă unor agenți economici, dacă acestea nu sunt îngrijite timp de 2 ani succesiv.

Însă, mai întâi, primarul trebuie să someze în scris proprietarul terenului să-l prelucreze în decurs de trei luni, iar dacă nu primește un răspuns, poate să dea pământul în arendă. Primarul consideră că procedura ar trebui regândită.

 ,,90% din terenurile abandonate aparțin persoanelor care nu mai sunt printre noi, dar n-au făcut acte de moștenire sau tranzacții de vânzare-cumpărare și atunci apare întrebarea pe cine să somăm. Ar fi bine ca Guvernul să chibzuiască legea dată și să o pună în discuții publice, ca să cunoască fiecare ce-l așteaptă, fie el potențial moștenitor, fie el proprietar. Ar fi bine ca terenurile să treacă în gestiunea primăriei fără a soma proprietarii, pentru a fi transmise în arendă.”, a mai adăugat primarul.

În total, în Republica Moldova, zac în paragină aproape 250.000 de hectare, cele mai multe fiind în centrul țării (115.255 de hectare) și în sud (81.326 de hectare), arată ultimul recensământ agricol, realizat în 2011.

Raioanele cu cele mai întinse pârloage sunt Cahul (24.463 de hectare), Hâncești (17.441 de hectare), Căușeni (12.339 de hectare), Călărași (12.012 de hectare) și Orhei (11.201 de hectare).