25 de focare de influență aviară înalt patogenă la fauna sălbatică, dar și la păsările din exploatațiile nonprofesionale au fost înregistrate, în ultima săptămână, pe teritoriul Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Potrivit instituției, în acest sens, Comisia Antipiezootică Excepțională a aprobat de urgență un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară.
Astfel, a fost instituită zona de protecție de trei kilometri și zona de supraveghere de 10 kilometri. De asemenea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină acestea în interiorul curților și la observarea semnelor clinice, anunțarea imediată a personalului veterinar.
Amintim că, în luna decembrie 2023, pe teritoriul țării au fost înregistrate patru focare de gripă aviară – trei în nordul țării și unul în municipiul Chișinău. Astfel, virusul a fost depistat la mai multe lebede moarte, identificate în zona lacului Ghidighici din orașul Vatra. În același timp, 65 de lebede decedate au fost găsite pe malul râului Răut, în sectorul Lunga-Bahriceni din raionul Florești, iar alte 13 au fost găsite pe un lac din satul Răcăria din raionul Râșcani.