24,8 miliarde de lei – bani necontabilizați de Ministerul Mediului
Auditorii de la Curtea de Conturi au depistat că, în urma reorganizării Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, noul Minister al Mediului a preluat domeniile politicii guvernamentale de mediu, având în subordine opt instituții, dintre care două instituții sunt fondatoare a 27 de întreprinderi de stat și o societate pe acțiuni. Potrivit auditului în anul 2021, Ministerul Mediului și instituțiile din subordine au gestionat resurse în valoare de 282 de milioane de lei, cheltuieli și active nefinanciare în valoare de peste 1,6 miliarde, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Totodată, conform datelor bilanțului contabil, în anul 2021, patrimoniul administrat de către Ministerul Mediului a avut o valoare totală de peste 1,7 miliarde de lei, cea mai mare pondere revenind clădirilor.
Auditorii au depistat carențe semnificative în gestiunea averii de stat de către Ministerul Mediului și instituțiile subordonate.
Astfel s-a depistat că nu au fost evaluate și contabilizate, în modul stabilit, terenurile fondului forestier și din domeniul hidroameliorației, transmise în gestiune întreprinderilor de stat ai căror fondatori sunt instituțiile subordonate, soldul grupei de conturi „Acțiuni și alte forme de participare în capital în interiorul țării” fiind subevaluat cu peste 24,8 miliarde de lei.
Cea mai mare parte reprezintă păduri din Republica Moldova.
În schimb a fost înregistrată neregulamentar în evidența contabilă valoarea a 40 de loturi de teren, cu suprafața totală de 525,08 ha, deși acestea aparțin persoanelor terțe.
La fel a fost recunoscută în evidența contabilă valoarea a opt imobile, care aparțin terților conform înscrisurilor din Registrul bunurilor imobile, în valoare de 12,9 milioane de lei, dar nu au fost aplicate normele de recunoaștere și evaluare a bunurilor imobile, astfel neînregistrând în evidența contabilă valoarea a 46 de clădiri, dintre care opt au o valoare cadastrală de peste 20,7 milioane de lei, susţin auditorii.
Pe parcursul misiunii de audit, a fost scoasă în evidență şi neînregistrarea de către Ministerul Mediului a drepturilor patrimoniale asupra a 28 de imobile, dintre care 20 sunt contabilizate la valoarea de 4,1 milioane de lei, precum și asupra a patru loturi de teren – o situație care poate afecta integritatea bunurilor gestionate sau determina înstrăinarea necontrolată a acestora.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului, datorită formării unor economii ale fondului de salarizare, nu a respectat prevederile legale și a achitat premii unice în valoare de peste 2,4 milioane de lei.
Totodată s-a depistat că Ministerul Mediului nu utilizează 33 de sisteme informaționale în valoare de peste 3,6 milioane de lei, iar două din totalul de 149 de sisteme informaționale sunt nefuncționale.