24 de ore fără rezultat

Au expirat cele 24 de ore, ultimatumul pe care protestatarii l-au dat parlamentarilor pentru a le îndeplini cea mai importantă revendicare – să le achite câte 3 mii de lei despăgubiri pentru fiecare hectar afectat de secetă la culturile de grupa a doua.

Iar aceștia nu au revenit cu o decizie finală pentru soluționarea problemei.

„Eu vreau să transmit un mesaj clar că suntem duși de nas. Noi primim promisiuni goale, dacă ei în 24 de ore nu au putut să ne demonstreze nouă că revendicarea noastră pe care o cerem de luni de zile, acei 3 mii de lei pentru porumb și floarea-soarelui. Eu personal îmi exprim o indignare totală față de acest Guvern”, a spus SERGIU STEFANCO, agricultor din raionul Căușeni.

„Domnul Mudreac la despărțire ce a spus, domnule Sergiu? Că peste 24 de ore iată el o să iasă. Acum iată sunt 24 de ore de când am avut ultima discuție, dânsul nu doar că nu a ieșit. Undeva la orele 13 eu i-am scris un mesaj și am spus Radu ce facem? Iată 24 de ore expiră, noi ieri am discutat mecanisme, ce face, cum. La asta Mudreac a spus că situația îl depășește, că el este supărat și că nu este credibil”, a menționat ALEXANDRU SLUSARI, vicepreședintele Parlamentului.

Fermierii au anunțat că vor relua protestul  marți, 22 decembrie. Dacă nu vor fi auziți, vor bloca Guvernul, vămile și aeroportul. Totodată ei au îndemnat și alte asociații cu profil agricol să îi susțină în manifestațiile pe care le vor organiza.

„De marți, noi, agricultorii, o să facem acțiuni mult mai dure. Începând de la aceea că vom bloca Parlamentul, Guvernul, o să blocăm vămile, aeroportul. Bravo!”, a atenționat SERGIU STEFANCO.

După câteva zile intense de manifestații, fermierii au reușit să convingă autoritățile să păstreze TVA-ul pentru comercializarea producție agricole la 8%.

Anterior, Președintele Comisei Agricultură și Industrie Alimentară, Radu Mudreac a anunțat că în urma abrogării legii privind „furtul miliardului”, guvernul va obține suplimentar până la 900 de mln de lei, care ar urma să fie alocate în fondul de subvenționare a agricultorilor.

Producătorii nu sunt siguri însă că acești bani vor ajunge în buzunarul lor.

Mai mulți experți economici, dar și Guvernatorul Băncii Naționale au criticat această decizie.