2020, mai puțin favorabil pentru producătorii de nuci

Campania de recoltare a nucilor a început mai târziu ca de obicei. Potrivit specialiștilor de la East-Fruit, acest lucru a fost cauzat de condițiilor climaterice nefavorabile, dar și de incertitudinea de pe piață.

În multe livezi, fructele nu au atins încă starea de coacere optimă. Mai mult, în condițiile secetei continue, lucrurile puțin probabil să se schimbe spre bine.

Conform prognozelor cultivatorilor, anul acesta vor fi puține nuci. Ele nu diferă ca mărime, dar sunt prea dure, ceea ce va complica prelucrarea.

Se presupune că randamentul produselor de înaltă calitate va scădea. Miezul a  început să se usuce în interiorul cochiliei din vară, posibil că va deveni întunecat și fragil în timpul depozitării.

Un alt motiv pentru strângerea întârziată a roadei este lipsa unui ghid clar de stabilire a costurilor.

Șefii celor mai mari companii exportatoare de nuci din Moldova, care au mers la sediul partenerilor europeni în septembrie, s-au întors deja, din păcate, fără contracte pe termen lung.

Există doar acorduri privind furnizarea loturilor mici „de probă”, mai ieftin cu 30-40 la sută decât în 2019.

În baza acestora, prețurile de cumpărare specificate la începutul sezonului pe piața internă a republicii este estimată la 3-5 euro pentru un kilogram.

Cu toate acestea, exportatorii nu se grăbesc să-și prezinte propunerile de costuri.

Suprafața totală a plantațiilor de nuc în țara noastră este de aproximativ 25 de mii de hectare, dintre care a livezilor este de 19 mii.