200 de albini au murit într-o prisacă din satul Răcăria

S-au trezit peste noapte cu 200 de familii de albine moarte. Este paguba unei familii din satul Răcăria, raionul Rîșcani. Apicultorii presupun că de vină ar fi substanța cu care au fost tratate câmpurile de soia din preajma prisăcii. Oamenii sunt disperați, întrucât pierderile se cifrează la aproape 500 de mii de lei, scrie NordNews

Valentina Carasevici este pensionară. A muncit mai mulți ani peste hotare pentru a avea o bătrânețe liniștită. Banii câștigați i-a investit într-o afacere de familie – în apicultură.

„Aici se vindeau toate casele. Am cumpărat mai multe case din mahala pentru a nu deranja pe nimeni. Am luat și credit pentru a face totul cum trebuie. M-au nenorocit. Nu știm ce să facem mai departe, nu ne duce capul”, declară Valentina Carasevici.

Femeia intuiește că albinele s-au otrăvit.

„Mă gândesc că e din cauza erbicidelor cu care a fost tratat câmpul de peste drum, la 5 metri distanță. Am lucrat, am investit toată viața pentru nepoți, copii. M-am gândit să le rămână lor, să aibă un ajutor de la mine, dar iată ce am pățit”, mai spune femeia.

Apicultorii și-au înnoit prisaca chiar în această vară, investind alte zeci de mii de lei.

„Producem miere de calitate înaltă, miere de mai, de rapiță, de salcâm, polifloră, dar iată ce am pățit… Au stropit câmpurile de soia și s-au otrăvit și albinele”, spune Vadim Guțu.

Nu se știe încă exact cu ce substanță a fost tratat câmpul. La fața locului au intervenit specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Aceștia au prelevat probe de pe lanul din imediata apropiere de prisacă.

„Se văd albini moarte pe jos. Le văd cum zboară, apoi cad. Domnii au suspiciuni că au fost tratate careva câmpuri din preajmă. Am mers în câmp, da, sunt tratate. Vom merge la acei agenți economici pentru a vedea cu ce și cum au tratat câmpul. Rezultatele de laborator ne vor spune exact pentru a ști cum să acționăm mai departe”, susține Leonid Dănuț, inspector ANSA, subdiviziunea Drochia, Rîșcani, Soroca, Florești.

Până atunci, agricultorul care și-a tratat recent lanul de soia spune că nu poartă vreo vină.

„Eu nu am făcut nimic ilegal. Eu știu că am lucrat cu preparate permise în R. Moldova. La acest moment nu am ce vorbi. Sunt suspiciunile ei, aș spune chiar că e calomnie”, zice fermierul.

Potrivit Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, anual, practic în fiecare raion din țară, mor otrăvite zeci de familii de albine din cauza utilizării necontrolate a pesticidelor și a lipsei comunicării dintre apicultori, agricultori și autoritățile publice.