193 de milioane de oameni se află într-o situație de foamete extremă în lume, potrivit celui mai recent raport alarmant al FAO, agenția ONU pentru alimentație și agricultură. Preocuparea se referă în special la țările din Cornul Africii – Etiopia, Kenya, Somalia – care suferă de secetă, de care depinde agricultura și creșterea animalelor.
Luca Russo, analist FAO: „193 de milioane de oameni în suferință alimentară este o cifră record. Peste un an, aceasta reprezintă 40 de milioane de oameni în plus. În șase ani, cifra s-a dublat chiar. Ceea ce este cu adevărat îngrijorător sunt tendințele cu care ne confruntăm în ceea ce privește insecuritatea alimentară acută”.
În Cornul Africii, ultimele trei sezoane au fost marcate de precipitații scăzute, ceea ce a dus la lipsa de apă pentru animale și lipsa pășunilor.
Pentru experții FAO, țările lumii trebuie să ofere mai mult sprijin sectorului agricol din țările grav afectate de secetă.
Luca Russo, analist FAO: „Sectorul agricol a fost subminat în ceea ce privește investițiile. Doar 8% din ajutorul umanitar este destinat sectorului agricol. Este clar că această tendință chiar trebuie schimbată”.
Conflictul din Ucraina a agravat criza alimentară, în timp ce țările africane sunt dependente în special de cerealele importate din Ucraina și Rusia.