Conform analiștilor de la BloombergNEF, toate cele mai poluante zile, din cauza gazelor cu efect de seră, vor fi lăsate în spate, datorită pandemiei COVID-19.
O scădere accentuată, a cererii de energie, cauzată de răspunsul global la pandemia de coronavirus va elimina 2,5 ani de emisii, din sectorul energetic, între 2020 și 2050, potrivit celor mai recente perspective de energie, de la BloombergNEF.
Cele mai recente modele ale firmei de analize, care urmăresc evoluția sistemului energetic global, arată că cele mai mari emisii provenite din arderea combustibilului, au fost probabil atinse în 2019.
Modelele companiei arată că emisiile globale au scăzut cu aproximativ 20%, ca urmare a răspunsului internațional la pandemia COVID-19 și în timp ce aceste emisii vor crește din nou, odată cu recuperările economice, analizele BloombergNEF nu văd cum emisiile date pot atinge nivelurile din 2019. Iar din 2027 se estimează că emisiile vor scădea cu o rată de 0,7% pe an, până în 2050.
Aceste proiecții optimiste se bazează pe presupunerea unei creșteri masive a construcției pentru energia eoliană și solară, adoptarea vehiculelor electrice și îmbunătățirea eficienței energetice în toate industriile.
Împreună, eolianul și solarul ar trebui să reprezinte 56% din producția globală, de energie electrică, până la mijlocul secolului și împreună cu bateriile, vor înghiți 15,1 trilioane de dolari investiți în noua generație de energie, în următorii 30 de ani.
Umbra pe aceste noi analize, ar putea veni din India și China, care se bazează de mult timp pe puterea cărbunelui pentru a-și menține economiile naționale.
Se așteaptă ca energia pe bază de cărbune să atingă vârful în China în 2027 și în India în 2030. Până în 2050, se preconizează cărbunele va reprezenta doar 12% din consumul global de energie electrică. Dar chiar și odată cu creșterea energiei regenerabile, energia pe bază de gaz nu este moartă.
Totuși aceste analize și modele sunt doar optimiste, deoarece traiectoria actuală vede incondiționat globul pe un curs, pentru a atinge o creștere a temperaturii cu 3,3 grade Celsius până în 2100.
Și o creștere a temperaturii cu trei grade este rea. La această temperatură, zone imense din lume ar fi de ne înviat din cauza secetei larg răspândite, precipitațiile ar scădea cu aproximativ jumătate, regiuni întregi ar putea fi expuse unei crize a apei și porțiuni mari de națiuni ar fi acoperite de dune de nisip.
Cu două grade de încălzire, Europa va fi afectată probabil în fiecare al doilea an de valuri, de căldură, precum cea din 2003, care a ucis 22-35.000 de oameni, a provocat pierderi de recoltă de 12 miliarde de dolari, a redus masa ghețarilor cu 10% și a dus la o scădere de 30% a creșterii plantelor, adăugând o jumătate de miliard de tone, de carbon, în atmosferă. Marea Mediterană va fi supusă secetei, deoarece precipitațiile vor scădea cu 20% și incendiile sălbatice vor deveni ceva normal.
„Pentru a rămâne cu mult sub două grade de creștere a temperaturii globale, ar trebui să reducem emisiile cu 6% în fiecare an începând de acum și pentru a limita încălzirea la 1,5 grade C, emisiile ar trebui să scadă cu 10% pe an”, a declarat un analist senior și coautor al celui mai recent raport BloombergNEF, Matthias Kimmel.
Sursă informație: https://techcrunch.com/2020/10/27/thanks-to-covid-19-emissions-and-coal-use-may-have-peaked-in-2019/