15 focare de gripă aviară la fauna sălbatică, dar și la păsările din exploatațiile nonprofesionale, au fost înregistrate, în perioada 29 decembrie-9 ianuarie, pe teritoriul Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
În acest context, a fost aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului. Astfel, au fost instituite zone de protecție de trei kilometri și de supraveghere pe o distanță de 10 km.
În același timp, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a lansat un spot informativ ce conține măsuri vitale de prevenire a bolii, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a riscurilor asociate gripei aviare.
„Țineți păsările în interiorul curților în spații închise sau îngrădite. Nu permite accesul păsărilor domestice la rezervoarele de apă accesibile păsărilor sălbatice. Procurați păsări doar în puncte autorizate. Anunțați autoritățile despre cazurile de îmbolnăvire sau moarte a păsărilor. Proprietarii vor fi despăgubiți.”
Amintim că, în luna decembrie 2023, pe teritoriul țării au fost înregistrate patru focare de gripă aviară – trei în nordul țării și unul în municipiul Chișinău. Astfel, virusul a fost depistat la mai multe lebede moarte, identificate în zona lacului Ghidighici din orașul Vatra. În același timp, 65 de lebede decedate au fost găsite pe malul râului Răut, în sectorul Lunga-Bahriceni din raionul Florești, iar alte 13 au fost găsite pe un lac din satul Răcăria din raionul Râșcani.