14 ani de la evenimentele din 7 aprilie. Au ”revoluționat” lucrurile?
Astăzi se împlinesc 14 ani de la protestele care au urmat scrutinul parlamentar din cinci aprilie, 2009. Rezultatele alegerilor parlamentare, care arătau victoria Partidului Comuniștilor și 60 de mandate în viitorul Legislativ, au determinat mii de tineri să iasă în Piața Marii Adunări Naționale, în semn de protest împotriva regimului comunist.
Protestul, inițial pașnic, s-a transformat ulterior într-o manifestație violentă, cu dezordini în masă, iar sute de tineri au ajuns să fie maltratați în comisariate. Deși au trecut 14 ani de la acele evenimente, nu se cunoaște adevărul despre cei vinovați de organizarea și provocarea violențelor, iar cei care, în 2009, ocupau funcții înalte în stat au rămas nepedepsiți, unii aflându-se prin politică, destul de activ, și până în prezent.
Octavian Țîcu, istoric: „A fost și o revoluție a tinerilor, dar a fost și un protest general al societății, a mai multor categorii sociale – și intelectuali, și unioniști, și partidele de opoziție care au organizat aceste proteste și la care au fost parte, pentru că au fost implicate mai multe forțe politice. Lucrurile n-au fost atât de simple cum par la prima vedere. Sigur că au fost și manifestări de protest spontan, dar, în mare parte, partidele de opoziție, la acel moment PLDM, AMN, PL, au fost cele care au captat această masă protestatară și pe care au încercat să o controleze”.
De-a lungul timpului, critici nenumărate au fost împrăștiate în spațiul public, dar adevărul așa și nu a ieșit la suprafață. În 2019, la o ediție a emisiunii „Puterea a Patra”, președintele încă în exercițiu din 2009, Vladimir Voronin, a venit cu propria versiune a celor întâmplate, încercând să justifice intervenția forțelor de ordine.
Vladimir Voronin, fost președinte al Republicii Moldova: „Din ce cauză să fie el bătut. Polițiștii trebuiau să mă trimită, în calitate de președinte, cu trei litere în limba rusă și patru în limba „moldovenească”, să scoată pistoalele și automatele și să înceapă a împușca. După lege, Gheorghe, pentru că ce înseamnă să-l bați și omori pe polițist? El e reprezentantul legii. De ce speculați pe toată treaba asta? Cum să nu răspundă, dacă ei, polițiștii, erau bătuți?”
Oficial, în urma protestelor din aprilie 2009, au fost înregistrate şi examinate 108 sesizări cu privire la infracțiuni comise de factori de decizie, în special polițiști. În 31 de cazuri, procurorii s-au autosesizat din materialele apărute în presă sau din declarații.
În 2019, un grup de deputați au cerut crearea unei comisii de anchetă cu privire la evenimentele din șapte aprilie, 2009, menționând că, la mai bine de zece ani de la producerea acelor evenimente, nimeni nu este tras la răspundere. Așa a și rămas însă.
Dinu Plîngău, fost deputat: „Constatăm cu mare regret că, după mai mult de zece ani de la tragicele evenimente din aprilie, 2009, în care au fost schilodiți sute de tineri, zeci de polițiști, în care un protest pașnic a fost distorsionat, în care un tânăr a fost ucis în bătăi, până în prezent, nimeni nu a fost tras la răspundere”.
Liviu Vovc, fost deputat: „Întrebarea de bază este cine a stat în spatele acelor grupuri? Cine a fost creierul care a organizat această destabilizare? De ce forțele de ordine nu au reacționat și nu au izolat acele grupuri de vandali?”
În urma protestelor din 2009, tânărul Valeriu Boboc ar fi murit în urma loviturilor primite din partea ofițerilor, iar în presă s-au vehiculat şi alte două nume de tineri decedați, dar ancheta oficială nu a confirmat vreo legătură a acestor decese cu evenimentele din șapte aprilie.