89 de cazuri de intoxicații cu ciuperci au fost înregistrate în 2024, afectând 137 de persoane, inclusiv copii. Agenția Națională pentru Sănătate Publică lansează „Săptămâna prevenției intoxicațiilor cu ciuperci”, pentru a crește conștientizarea riscurilor. Specialiștii avertizează asupra pericolelor consumului de ciuperci culese din surse neautorizate.
Potrivit ANSP, majoritatea intoxicațiilor au fost cauzate de ciuperci culese din grădini sau păduri și preparate acasă. Specialiștii subliniază importanța achiziționării ciupercilor doar din locuri autorizate pentru a evita riscurile pentru sănătate. Gravitatea intoxicației depinde de specie, cantitate și starea de sănătate a consumatorului.
Intoxicația cu ciuperci este o urgență medicală și necesită intervenție rapidă. La primele simptome, apelați 112 și acordați primul ajutor prin hidratare și provocarea vomei. Pentru prevenire, respectați sfaturile privind culegerea și prepararea ciupercilor.