1,1 milioane de locuitori din Gaza se confruntă cu „o foame catastrofală”

Ostilitățile neîncetate și accesul umanitar sever restricționat au dus la niveluri catastrofale de insecuritate alimentară acută în Fâșia Gaza. Un nou raport publicat de Organizația Națiunilor Unite indică faptul că foametea este iminentă în partea de nord și că întreaga populație din Gaza se confruntă cu niveluri critice de insecuritate alimentară. Potrivit ONU, criza foametei care cuprinde Gaza afectează cel mai mare număr de persoane înregistrat vreodată – oriunde și oricând.

ANTÓNIO GUTERRES, secretar general, ONU:  „Cel mai recent raport privind insecuritatea alimentară în Gaza este o acuzație îngrozitoare a condițiilor de pe teren pentru civili. Cei mai importanți experți mondiali în materie de insecuritate alimentară documentează în mod clar faptul că foametea în partea de nord a Gaza este iminentă.”

Potrivit raportului, mai mult de jumătate din palestinienii din Gaza – 1,1 milioane de persoane – și-au epuizat complet rezervele de alimente și se confruntă cu o foamete catastrofală.

ANTÓNIO GUTERRES, secretar general, ONU:  „Palestinienii din Gaza îndură niveluri îngrozitoare de foamete și suferință. Acesta este cel mai mare număr de persoane care se confruntă cu o foamete catastrofală înregistrată vreodată de sistemul de clasificare integrată a securității alimentare – oriunde și oricând. Acesta este un dezastru în întregime provocat de om – iar raportul arată clar că poate fi oprit.”

UE, care finanțează o mare parte din ajutorul pentru Gaza, a declarat că frontiera terestră obișnuia să primească 500 de tone de ajutor pe zi înainte de război. În prezent, aceasta funcționează la un nivel de 100 de tone pe zi.

ANTÓNIO GUTERRES, secretar general, ONU: „Raportul de astăzi este dovada a necesității unei încetări imediate a focului umanitar. Fac apel la autoritățile israeliene să asigure accesul complet și neîngrădit al bunurilor umanitare în întreaga Gaza și la comunitatea internațională să sprijine pe deplin eforturile noastre umanitare.”

În ultimele săptămâni mai multe state, inclusiv SUA, au lansat cu parașutele ajutoare pentru civilii din Gaza. De cealaltă parte, Israelul spune că nu limitează ajutorul umanitar sau medical pentru enclavă și pune lipsa livrărilor pe seama capacităților organizațiilor umanitare. Tel Aviv-ul dă vina pentru începerea războiului pe gruparea islamistă palestiniană Hamas, lansând la 7 octombrie un atac asupra sudului Israelului, în care militanții au ucis 1.200 de oameni și au luat 253 de ostatici. Autoritățile israeliene mai acuză Hamas că folosește populația civilă din Gaza drept scuturi umane.