Peste 10.000 de familii din Moldova, care au primit, de la începutul războiului din Ucraina și până în prezent, refugiați au cerut ajutor de la stat, în valoare de 3.500 de lei. Cifrele au fost prezentate de ministrul Muncii, Marcel Spatari, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, unde oficialul a dat asigurări că moldovenii care și-au deschis ușile caselor pentru cetățenii ucraineni vor primi banii promiși.
Marcel Spatari, ministrul Muncii: „În jur de 10.000 de familii au apelat. Procesul încă nu s-a terminat, deși procesul de solicitare s-a încheiat. Organizațiile internaționale care implementează mecanisme de sprijin pentru refugiați și pentru familiile care găzduiesc refugiații au reușit să dezvolte aceste programe și să acopere mai mulți refugiați. Cred că acum, refugiații se simt mai confortabil în Republica Moldova decât în urmă cu două luni, pentru că au și o indemnizație de 2.200 de lei per refugiat.”
Sprijinul financiar de 3.500 de lei oferit familiilor-gazdă nu este alocat din bugetul de stat, ci din donațiile comunității internaționale.
Marcel Spatari, ministrul Muncii: „Aceste indemnizații de care beneficiază și refugiații și familiile care găzduiesc refugiați vin din fonduri externe, nu sunt din bugetul de stat, nu sunt din taxele cetățenilor noștri. Sunt sprijin internațional, care este implementat în Republica Moldova de Organizații Internaționale.”
Potrivit ultimelor date prezentate de autoritățile de la noi, la moment, Moldova găzduiește peste 86.000 de cetățeni ucraineni. Dintre aceștia, aproximativ 5.000 sunt cazați în cele 90 de centre de plasament care au fost deschise pe întreg teritoriul țării, iar restul refugiaților sunt în comunitate.