Cartofii furajeri: Cum îi folosim la creșterea porcilor

Cartofii furajeri se folosesc frecvent la cresterea suinelor. Acesti cartofi fac parte din furajele tuberculifere, avand un continut ridicat de apa 80-83% si de 17-20% substanta uscata.

Continutul in proteina este de 12 grame/kg, cu un aport nutritiv de 0,20 UN/kg de nutret, scriu colegii de la Cultivaprofitabil.ro.

Atentie la solanina

Este important de retinut ca in cartof se gaseste un alcaloid foarte toxic, numit solanina a carei cantitate creste in cartofii incoltiti, si in cartofii expusi la soare. Aceasta particularitate a cartofilor furajeri ne obliga la prudenta in momentul folosirii acestora in hrana animalelor.

Din aceasta cauza, inainte de utilizarea cartofilor in hrana, acestia se curata de colti si se oparesc sau se fierb, pentru a se distruge substanta toxica. Apa in care au fost fierti cartofii se arunca.

Folosirea cartofului furajer in hrana porcilor

Cartofii se pot administra in hrana animalelor fierti, opariti sau in stare cruda. La porcine, specia la care cartoful este folosit cel mai mult, este bine a se administra in ratie sub forma fiarta.

Introducerea cartofilor in hrana animalelor se face treptat. Este bine ca administrarea in hrana sa se faca in amestec cu furaje concentrare, macinate.

Furajarea porcilor cu cartofi influenteaza calitatea slaninei obtinute, aceasta fiind de culoare alba si de consistenta tare. Corectarea ratiei se face cu cereale, cum este porumbul, de exemplu, care produc o grasime mai moale, uleioasa.

In cazul in care iarna, din cauza unei pastrari necorespunzatoare, cartofii ingheata, acestia se pot da totusi in hrana porcinelor, insa numai sub forma fiarta.

In hrana diferitelor categorii de porcine, proportia in care participa cartofii in ratie este urmatoarea:

La purceii sugari 15%

La purceii intarcati 15-20%

La scroafele lactante 15%

La porcii grasi 40-45%