Laboratorul de micropropagare a plantelor cu ajutorul digitalizării

Premieră pentru țara noastră. A fost amenajat un laborator de ultimă generație care permite cercetarea domeniul micro propagării plantelor, înrădăcinarea, multiplicarea și dezvoltarea lor.

Laboratorul „Vitrohub” se află în cadrul Facultății de Biologie și Pedologie a Universității de Stat din Moldova. A fost fondat în anul 2021, la inițiativa companiei „Euroalun” și este unicul de acest gen în Moldova.

Alexandr Perjan, administratorul companiei „Euroalun” „Scopul laboratorului este de a rezolva o problemă foarte mare pe piața Republicii Moldova în privința materialului săditor. Este practic 50% de import și materialul care se produce în țara noastră este foarte mult infectat. 

 Laboratorul este dotat cu tehnologii de ultimă generație, care permit o precizie înaltă. Spațiile de aclimatizare și gestionare a umidității, temperaturii și luminii creează un mediu perfect pentru înmulțirea plantelor și transferul lor în sera cu mediu controlat.

Sergiu Melnic, manager calitate „Euroalun”: „Laboratorul dat permite să producă orice tip de cultură vegetală. Respectiv, noi putem să luăm bază din alte laboratoare și să o multiplicăm, să o radicăm, climatizăm, adaptăm și să o punem în vânzare, sau putem chiar să facem prelevări în natură. Adică, meristemele de plante aflate în natură să fie prin anumite protocoale de curățare, de virusare să fie introduse în vitro, și apoi multiplicate, și să mărească colecția laboratorului, și la momentul când cineva le solicită, poate să le facă.”

Laboratorul are peste 100 de metri pătrați și este împărțit în trei zone: sanitară, tehnică și sterilă. În zona sterilă, accesul este limitat, pentru ca probabilitatea de infectare a materialului săditor să fie cât mai joasă. Aici pot lucra cel mult șase persoane.

Sergiu Melnic, manager calitate „Euroalun”:Este necesar echipament special. Sunt trei categorii de echipament care purifică aerul. Avem echipament cu raze infraroșii, ultraviolete și hote cu flux laminar, pentru purificarea aerului pe bază de hepa filtre. Prin urmare, sterilitatea este la nivel. Am fost plăcuți surprinși că chiar din prima perioadă de lucru am făcut câteva cicluri de prelucrare a plantelor. Am avut o rată de infectare foarte joasă, sub 1%, ceea ce este un rezultat foarte bun.”

În camera sterilă, unde se execută majoritatea cercetărilor și proceselor practice, încap în jur de 6000 de vase, iar în fiecare vas sunt aproximativ 30 de plante. Toate recipientele sunt situate pe polițe, unde este lumină 18 ore din 24. Procesul de sterilizare și obținere a unui material vegetativ sănătos nu este ușor și necesită timp.

Alexandr Perjan, administratorul companiei „Euroalun”: „Posibilitățile laboratorului, la ziua de astăzi, este de a produce la jumătate de milion de plante. Avem o capacitate foarte bună de a ieși pe piață cu o cantitate bună și de a rezolva o problemă.”

Fondatorii laboratorului colaborează cu Universitatea de Stat din Moldova. Aici au acces și studenții de la Facultatea de Biologie și Pedologie.

Nicoleta Badan învață la anul II. Lucrul în laborator îi permite să aplice cunoștințele teoretice în practică, dar și să facă cercetări pentru teza de licență. Până nu demult, vedea doar în literatura de specialitate și pe internet utilajele cu care acum lucrează.

Nicoleta Badan, studentă, Facultatea Biologie și Pedologie, USM: „Când am venit aici prima dată, pentru mine a fost totul ceva nou. În general, nici nu am știut că așa ceva există. Laboratorul îmi oferă mari posibilități și îmi oferă șansa de a mă forma ca specialist în acest domeniu, în primul rând și la nivel industrial.”

 După absolvirea facultății, cei mai buni studenți sunt angajați. Olga a absolvit anul trecut studiile de master, după care a început cariera ei de laborantă.

În procesul de multiplicare sau de înrădăcinare a plantelor, o atenție deosebită se acordă dezinfectării ustensilelor.

 Olga Trifaniuc, laborantă: „În primul rând, trebuie să tragem atenția sterilitate. În al doilea rând, eu trebuie să trag atenția rapiditatea muncii…..iar al treilea rând, lucrul trebuie să fie rapid, dar și calitativ. Cu un bisturiu și o pensetă se prelucrează doar un vas….la altul se sterilizează și se schimbă.”

Laboratorul „Vitrohub” a realizat deja un ciclu complet de producere a plantelor, care a inclus etapele de multiplicare, înrădăcinare, transplantare şi preadaptare. După ce a obținut un lot de material săditor de alun, „Vitrohub” Moldova este în proces de multiplicare a unei partide de portaltoi de piersic. Toată producția se face la comandă.

Materialul săditor propus de laboratorul „Vitrohub” poate fi utilizat şi în cadrul agriculturii ecologice, inclusiv pentru extinderea livezilor sau pe terenurile certificate.