Datorii de peste un milion de lei față de fermieri din partea statului

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a intrat în noul an cu 1 miliard 400 de milioane de lei datorii față de fermieri. Din această sumă, 140 de milioane au fost debursate și făcute plățile, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău.

Agricultorii s-au pomenit într-o situație mult mai grea, ca urmare a crizelor majore cu care ne confruntăm, a menționat directorul executiv al Federației Fermierilor, Vasile Mârzenco, potrivit căruia AIPA mai are datorii față de unii producători, care încă nu și-au primit subvențiile pentru 2022.

„Acum, în plină primăvară, când mulți agricultori au ieșit în câmp, alții nu au ieșit, pentru că nu pot, din lipsă de mijloace financiare pentru semințe, îngrășăminte, motorină… de ce până în prezent subvențiile la care au dreptul agricultorii, pentru 2022, încă nu au fost achitate? Când vor fi achitate, dacă vor fi?!”, susține Vasile Mârzenco.

Statul a intrat în noul an cu 1 miliard 400 de milioane de lei datorii pentru agricultori. Din această sumă, 140 de milioane au fost debursate și făcute plățile. Oficialul explicat că dosarele sunt depuse târziu, într-un număr mare:

„Nu poate să nu rămână datorii, pentru că ultimele dosare au fost luate pe data de 15. Agricultorii depun marea majoritate a dosarelor în octombrie-noiembrie, atunci când finalizează toate procesele. Grosul dosarelor sunt depuse în ultimele două-trei luni ale anului. Noi vorbim despre 75 de oameni care trebuie să investigheze 16 mii de dosare. Pe lângă aceasta, trebuie să te deplasezi în teritoriu, să numeri vacile, trebuie să vezi teritoriul…”, a declarat Vladimir Bolea.

O altă dificultate cu care se confruntă fermierii sunt datoriile acestora la bănci, spune directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, care l-a întrebat pe ministru dacă poate organiza o întrevedere între agricultori, Banca Națională și băncile comerciale privind reeșalonarea datoriilor.

Ministrul a declarat că a discutat cu reprezentanții băncilor care au precizat că nu a existat niciun caz în care agricultorilor li s-a refuzat reeșalonarea creditelor.