A scăzut numărul de accidente rutiere din ultimii 30 de ani

În primul trimestru din 2022, Moldova a înregistrat 37 decese cauzate de accidentele rutiere. Conform statisticilor, acesta este cel mai scăzut nivel din ultimii cel puțin 30 ani, scrie ionita.md.

Cauza accidentelor și deceselor în accidente este diversă. Spre exemplu persoanele care conduc automobilul în stare de ebrietate se fac vinovate de circa 10% din decesele provocate de accidentele rutiere.

Autoritățile cunosc toate ”punctele negre” de pe traseele naționale, locuri unde sunt provocate cele mai multe accidente rutiere și cele mai multe decese. Lupta din ultimii ani cu aceste punctre negre a permis reducerea numărului de decese calculat pe număr de unități de transport de 10 ori în ultimii 25 ani și de 3 ori comparativ cu 2010.

La mijlocul anilor 90 Moldova înregistra în fiecare an câte 550-570 decese provocate de accidentele rutiere în condiția când în țară erau înregistrate circa 250 mii unități de transport. În consecință atunci Moldova înregistra 22 decese la 1.000 unități de transport. În prezent numărul unităților de transport a ajuns la 1,13 milioane, iar numărul deceselor în accidentele rutiere s-a redus la 240-250 pe an, cea ce a permis reducerea numărului de decese la 1.000 unități de transport până la 2,2 sau de 10 ori mai puțin decât acum 25 ani.

Spre exemplu separarea drumului național cu plăci de beton, cum este acum pe traseul Chișinău – Strășeni, reduce numărul deceselor din accidentele rutiere de circa 100 ori. Marcajele pe asfalt a benzilor de circulație reduce numărul de decese de câteva ori. Iluminatul pe timp de noapte este un alt instrument de reducere a deceselor.

Efortul din ultimii ani de securizare a circulației rutiere s-a materializat prin salvarea a cel puțin 3,5 mii vieți omenești doar în ultimii 10 ani. Iar din 2000 până în prezent, datorită îmbunătățirii infrastructurii rutiere noi am reușit să salvăm peste 10 mii vieți omenești.