Zece școli și două grădinițe, în carantină

După primele două săptămâni de la reluarea procesului educațional, situația pandemică în instituțiile de învățământ din republică are o dinamică în creștere, dar nu a atins nici pe departe un nivel critic.

Asta susține Ministrul Educației, Igor Șarov, care a prezentat datele actualizate ale cazurilor de COVID-19 înregistrate în școli și grădinițe.

 „Elevi confirmați pozitiv – 187, cadre didactice confirmate pozitiv – 173, cadre didactice în autoizolare – 288, personal nedidactic și auxiliar confirmat pozitiv – 40, personal nedidactic și personal auxiliar în autoizolare – 118. Aceste date ne arată că cel puțin până acum, școala nu a fost o sursă de risc mai mare decât au fost activitățile celor neimplicați în procesul educațional”, a declarat Igor Șarov, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

În prezent, din cele 1.240 de instituții de învățământ general care s-au deschis, doar zece își desfășoară activitatea la distanță.

Autoritățile caută soluții eficiente pentru a permite elevilor și studenților să-și continue cursurile în modul tradițional.

 „Insist să reamintesc câteva elemente cheie a căror respectare este obligatorie, nu opțional, dacă vrem să ne fie bine și am să insist mereu asupra lor: aerisirea, organizarea și dezinfectarea instituțiilor de învățământ, spălarea cât mai des a mâinilor și dezinfectarea lor, purtarea de către elevi a măștilor în spațiile comune, purtarea măștilor de către personalul didactic și nedidactic al școlii”, a relatat Igor Șarov.

Oficialul mai menționează că sistemul educațional din Moldova va suferi mult în momentul în care va crește numărul învățătorilor infectați.

 „Să nu uităm, copiii nu fac ceea ce spun adulții, dar ceea ce fac adulții. Este foarte important să avem grijă față de cadrele didactice, educatorii, învățătorii, profesorii, corpul didactic. Rolul domniilor sale este unul esențial, dacă nu e profesor, nu e școală”.

Dintre instituțiile de învățământ timpuriu, doar 738 de grădinițe din 1398 funcționează,  două fiind în carantină.

La ora actuală, doi copii și 47 de educatori au fost confirmați pozitiv cu temutul virus, iar 113 minori și tot atâția colaboratori se află în autoizolare.

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până în data de 30 septembrie.