Vrem să mâncăm sănătos, dar nu și să creștem produse eco

Obiectivele Uniunii Europene privind reducerea impactului agriculturii asupra mediului ar putea provoca scăderea producției şi ar putea transforma UE într-un importator net de cereale, a avertizat Asociația Europeană a Producătorilor de Cereale, informează Reuters.

Conform strategiei denumite sugestiv „de la fermă la furculiţă” a Comisiei Europene, stabilită anul trecut, obiectivele pentru 2030 includ extinderea producţiei organice de la 8% până la 25% din terenul agricol, precum şi reducerea folosirii pesticidelor cu 50%.

Strategiile au fost criticate de reprezentanții fermierilor, care le-au caracterizat ca fiind nerealiste, informează Agerpres.

Planul de acţiune pentru dezvoltarea agriculturii ecologice ar putea duce la scăderea producţiei UE de grâu comun, principala cultură de cereale a blocului comunitar, la aproximativ 109 milioane de tone în 2030, comparativ cu 128 milioane de tone (cantitate estimată pentru 2021).

De asemenea, obiectivele de mediu ar putea spori dependenţa UE de importurile de rapiţă, prin reducerea suprafeţei cultivate. Astfel, UE ar urma în mod potenţial să importe peste zece milioane de tone de rapiţă, faţă de aproximativ şase milioane de tone în prezent.