(VIDEO) Cum China transformă deșertul în terenuri arabile

Un raport al ONU arată că zonele uscate, inclusiv zone întinse de deșert, acoperă 41,3% din suprafața totală a pământului. Cum ar fi dacă cantități mari din acest teren ar putea fi transformate în teren fertil capabil să producă recolte? Aceasta este o întrebare deosebit de importantă în China, care are o suprafață totală de 3,5 milioane de mile pătrate, dar numai 12% din acestea sunt arabile.

 

În 2016, cercetătorii de la Universitatea chineză Chongqing Jiaotong au susținut că au dezvoltat o tehnologie nouă care poate transforma deșertul în teren arabil.

 

La prima vedere, ideea transformării deșerturilor în terenuri agricole pare benefică agriculturii, economiei, reîmpăduririlor și gestionării resurselor naturale. Cu toate acestea, impactul transformării deșertului și pajiștilor în teren arabil ar putea avea repercusiuni pe scară largă asupra climei, biodiversității și echilibrului ecologic global al Pământului.

 

Cum China transformă deșertul în teren agricol

Tehnologia dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Chongqing Jiaotong implică o pastă fabricată din celuloză vegetală, care poate îmbunătăți foarte mult capacitatea nisipurilor din deșert de a reține apa, mineralele, aerul, microbii și substanțele nutritive esențiale pentru creșterea plantelor.

 

Această pastă a fost aplicată pe un teren nisipos de 1,6 hectare din deșertul Ulan Buh, în regiunea autonomă mongolă. De-a lungul timpului, teritoriul a fost transformat într-un teren fertil, capabil să producă roșii, orez, pepene verde, floarea-soarelui și porumb.

 

Profesorul Yang Qingguo, de la Universitatea Jiaotong, a explicat că „Costurile materialelor și mașinilor artificiale pentru transformarea nisipului în sol sunt mai mici în comparație cu agricultura și recuperarea mediului controlat”

 

Potrivit cercetătorilor chinezi, plantele cultivate în teritoriile nisipoase produceau recolte mai mari, folosind aceeași cantitate de apă necesară pentru cultivarea culturilor în soluri arabile în mod normal. Mai mult, cantitatea de îngrășământ necesară pentru producerea culturilor a fost mai mică decât cea necesară în general pentru creșterea legumelor în alte soluri.

 

Mai multe încercări în întreaga lume de a transforma deșerturile în păduri

O acoperire mai verde ar putea însemna o securitate alimentară sporită, mai multe precipitații, randament mai mare, scăderea eroziunii solului și o degradare mai mică a solului. Pe lângă cei care lucrează în China, există mulți cercetători care lucrează la tehnologia și proiectele de împădurire.

 

  • Liquid Nano Clay (LNC), un tratament special cu nisip care poate schimba caracterul uscat al particulelor de nisip prin intermediul unui strat de argilă și le permite să rețină apa, a fost dezvoltat de omul de știință norvegian Kristian Morten Olesen în 2005. Olesen susține că utilizarea acestui metoda, orice nisip de calitate slabă poate fi transformat rapid în sol cu ​​randament ridicat.
  • Peste 90% din suprafața totală a Egiptului este deșertă, dar țara este ferm angajată să oprească deșertificarea și să-și transforme terenurile aride în teren arabil. De-a lungul deceniilor, Egiptul s-a angajat într-o serie de proiecte de împădurire și deșertificare, inclusiv utilizarea nanoclayului și formarea solului folosind compost. Între 1998 și 2020, proiectul Pădurii Serapium a înlocuit 200 de hectare (494 acri) de teren deșertic cu copaci, folosind apă de canalizare tratată. În următorii ani, guvernul speră să lanseze proiecte similare pentru a genera mai mult teren arabil.
  • În 2019, guvernul Indiei a introdus conceptul pentru Marele Zid Verde al Indiei, un coridor verde lung de 1400 km, care ar fi dezvoltat de la Porbandar la Panipat și ar putea restabili zonele uscate ale țării printr-o împădurire extinsă.

 

Ce se întâmplă dacă toate deșerturile devin verzi și fertile?

Dacă toate deșerturile de pe Pământ devin fertile, aceasta ar avea o serie de consecințe, atât pozitive, cât și negative pentru viața de pe pământ.

 

  • În prezent, insecuritatea alimentară este o problemă globală serioasă. Potrivit unui raport al ONU din 2019, aproximativ 750 de milioane de oameni se confruntă în prezent cu niveluri ridicate sau extreme de insecuritate alimentară. Cu suficient teren arabil, există posibilitatea ca sectorul agricol să se extindă suficient pentru a pune capăt insecurității alimentare.
  • Mai puține deșerturi ar putea însemna că vor fi disponibile mai multe terenuri pentru animalele din pădure și speciile de plante, ceea ce va duce la o creștere a biodiversității. Totuși, în același timp, dispariția sau reducerea speciilor bazate pe deșert ar putea duce la un dezechilibru ecologic.
  • Deșerturile joacă un rol esențial în reglarea temperaturii pământului, iar starea lor uscată favorizează concentrarea și formarea de minerale utile precum potasiu, borat, ghips, azotat etc. Dacă toate deșerturile de pe planeta noastră dispar, atunci acest lucru ar afecta probabil negativ climatul pământului și s-ar putea pune problema disponibilității continue a diferitelor minerale.
  • În afară de gama vastă de specii de plante și animale care ar putea să nu supraviețuiască fără deșerturi, există 2,1 miliarde de oameni care au făcut din zonele uscate casa lor și sunt bine adaptați stilului de viață al deșertului. Astfel de comunități se pot lupta pentru existență în absența zonelor uscate și ar trebui să se adapteze noilor moduri de viață.
  • Pădurile au fost mult timp promovate ca un sistem natural pentru sechestrarea carbonului, ceea ce înseamnă că mai multe păduri ar putea reduce încălzirea globală. Cu toate acestea, deși copacii preiau carbon prin fotosinteză, ei emit, de asemenea, o gamă complexă de substanțe chimice, dintre care unele pot încălzi planeta. Copacii cu frunze întunecate pot crește, de asemenea, temperaturile absorbind lumina soarelui. O cercetare recentă sugerează că efectele de încălzire din păduri le-ar putea compensa parțial sau complet capacitatea de răcire.
  • Pădurile din locul deșerturilor ar putea aduce mai multe precipitații și o creștere a disponibilității apei dulci odată cu aceasta. Aceasta ar fi o mare ușurare pentru o cincime din populația umană care se confruntă în prezent cu deficit de apă. Cu toate acestea, acest lucru ar avea și un efect de amploare și necunoscut asupra climatului global al planetei.

 

Ecologizarea deșertului este o sarcină dificilă, dar experimentele efectuate în China și în alte părți ale lumii pentru a implementa reîmpădurirea deșertului la scară largă au ridicat speranța unui viitor sănătos și plin de resurse.

 

Sursa informației: https://interestingengineering.com/how-is-china-turning-deserts-into-arable-lands