(VIDEO) AgriTech: O mașină care vă scapă de gândacii de Colorado

„Colorado Beetle Catcher” este o mașină care captează peste 70% din gândacii de Colorado și larvele acestuia. Datorită principiului mecanic de funcționare, utilajul este destinat în primul rând celor care practică agricultura ecologică.

Prototipul este realizat pentru legătura frontală a unui tractor și lucrează cu patru creste de cartofi în lățime. Mașina este echipată cu opt rotoare acționate hidraulic, cu clapete din plastic, care se rotesc în direcții opuse. Acestea ating planta, de-a lungul frunzișului, cu o forță considerabilă, scuturând gândacii și larvele, care cad în containerele ce se deplasează de-a lungul frunzișului.

Foto: Gert Gerrits

Înălțimea rotoarelor este reglată cu un ax. Înălțimea și lățimea coșurilor de colectare pot fi, de asemenea, reglate, astfel încât utilizatorul să le poată pune în poziția optimă pentru metoda sa de cultivare și starea actuală a culturii.

Photo: Joris van der Kamp

Din când în când, coșurile se pliază pentru a-și încadra „recolta” într-un coș de colectare. Insectele folositoare pot scăpa de acolo, pe când gândacii de Colorado rămân în colector.

Foto: Gert Gerrits

Inventatorul olandez Joris Van der Kamp și constructorii de la Fieldworkers au dezvoltat prototipul consultându-se cu producătorii olandezi de cartofi. Rezultatele sunt promițătoare. Mașinăria deterioreză plantele chiar mai puțin decât o fac gândacii. În urma experimentelor făcute, cultivatorii au estimat că mașina îndepărtează 50-60% din gândaci și larve.

Inventatorul Van der Kamp spune că ar fi mulțumit de o rată de eliminare între 60 și 70%.

 

Sursa informației: https://www.futurefarming.com/Machinery/Articles/2021/7/Machine-catches-Colorado-potato-beetles-769611E/