Țara care obligă fermierii sa treacă la agricultura ecologică

Fermierii olandezi trec, in prezent, printr-o perioada dificila. Propriul guvern le impune un ultimatum in ceea ce priveste conversia la agricultura ecologica, scrie stiriagricole.ro.

Potrivit informatiilor, cei care refuza sa se conformeze sunt indemnati sa-si schimbe meseria, iar in unele cazuri se ia in calcul chiar exproprierea acestora din propriile ferme, noteaza publicatia AFP.

Noua coalitie guvernamentala vrea sa aloce 25 de miliarde de euro pana in 2035 pentru a ajuta sectorul agricol sa isi reduca in mod semnificativ emisiile de azot, un gaz de sera emis in special de ingrasaminte si dejectiile animale.

Obiectivul Guvernului este sa ajute fermierii sa faca trecerea la o activitate extensiva, sa se reconverteasca profesional, sa inoveze sau sa se mute, in cazul in care o ferma este amplasata in apropiere de o zona naturala.

Chiar daca nu este punctul de plecare al politicii sale, Guvernul de la Haga avertizeaza ca nu exclude varianta exproprierii fermierilor recalcitranti.

Executivul sustine ca nu are de ales. Marile proiecte de constructii, care emit si ele azot, necesare in contextul crizei de locuinte au fost suspendate de Consiliul de Stat care a apreciat ca tara emite prea multe gaze cu efect de sera.

Obligand sectorul agricol sa isi accelereze tranzitia climatica, Guvernul de la Haga spera sa poata relua anumite mari proiecte de constructii si in acelasi timp sa reduca cu 50% emisiile de azot pana in 2030.

Olandezii sunt constienti ca tara lor este prea mica pentru tot ceea ce isi doresc sa faca: agricultura si industrie infloritoare, un imens aeroport la Amsterdam-Schiphol, o densa retea rutiera, locuinte pentru toata lumea si, in mijlocul tuturor acestor lucruri, zone Natura 2000 care trebuie protejate.

Acordul semnat de noua coalitie guvernamentala nu mentioneaza in mod expres reducerea septelului, insa faptul ca aceasta masura este de mult avuta in vedere provoaca nemultumiri in randul sectorului.

Tara cu 17,5 milioane de locuitori numara 100 de milioane de pasari, 12 milioane de porci si patru milioane de bovine. Agricultura este responsabila pentru 16% din emisiile de gaze cu efect de sera.

Crescatorii de animale, in multe cazuri fermieri de mai multe generatii, se simt de mai multi ani neintelesi si pierduti, afirma Corné de Rooij, un fermier din regiunea Brabant, sudul tarii.

“Incertitudinea este enorma”, spune Corné de Rooij, adaugand ca atat el cat si colegii lui se confrunta cu noi norme care le cer din ce in ce mai multe investitii.

De exemplu, urmatorul sau proiect il va costa aproape un milion de euro pentru ca grajdurile sale sa devina neutre din punct de vedere climatic.

Corné de Rooij critica faptul ca agricultura este o victima facila deoarece este primul sector care este aratat cu degetul cand vine vorba de schimbarile climatice.

Principalul sindicat agricol din Olanda (LTO) recunoaste ca Guvernul are dreptate sa aloce miliarde de euro pentru a face sectorul mai durabil dar critica faptul ca statul aloca mai multe fonduri pentru a-i despagubi pe fermierii care inceteaza activitatea in loc sa directioneze mai multe fonduri spre inovare.

“Fermierii vad foarte bine schimbarile climatice, vad ceea ce trebuie facut si vor sa isi aduca contributia dar asta are un cost. Noi suntem in starting-block-uri, dar trebuie si ca societatea si mediul politic sa faca aceasta tranzitie posibila”, subliniaza presedintele LTO, Sjaak van der Tak.