Tăierea merilor, sfaturi pentru începători

Schema tăierii de toamnă a unui măr tânăr depinde, în primul rând, de vârsta pomului. Procedura are propriile caracteristici pentru fiecare an de viață.

În anul plantării, un puiet de măr de 1 an poate să nu aibă ramuri sau să aibă doar câteva ramuri slab dezvoltate. În primul caz, pomul pur și simplu se scurtează până la 80-100 cm. În cel de-al doilea caz, axul se scurtează, toate ramurile, care cresc în zona trunchiului (la o înălțime de până la 70 cm de la sol) se îndepărtează și la fel se procedează și cu cele, care cresc mai sus pe trunchi, sub unghi ascuțit față de el. Iar cele, care pleacă de la trunchi sub unghi drept se lasă, fiind doar scurtate până la 3-5 muguri de la trunchi.

În al 2-lea an de viață, pe planta tânără se păstrează 3-5 cele mai viguroase și corect poziționate ramuri, scurtându-le și subordonându-le (ramurile inferioare trebuie să fie cele mai lungi, aproximativ 30-40 cm, iar cele superioare – cel mult 20 cm). Axul, de asemenea, se scurtează, astfel încât să fie doar cu 20 cm mai înalt decât ramurile superioare. Dacă apare o nouă ”candidatură” la funcția de ax, aceasta, la fel, se taie.

În al 3-lea – al 5-lea an de viață, tăierea mărului este redusă la minim. Grădinarul trebuie să îndepărteze lăstarii concurenți, ramurile deteriorate, precum și lăstarii, care cresc în adâncul coroanei sau se freacă între ei. Totuși, nu se recomandă să scurtați ramurile, dacă ele se dezvoltă uniform. Se taie doar acele exemplare, care brusc le-au întrecut pe celelalte în dezvoltare (și axul) sau cresc în direcția greșită.

Perioada de tăiere a merilor toamna

Dacă căutați răspuns la întrebarea când să efectuați procedura de tăiere a merilor toamna, fiți pregătiți pentru faptul că nu veți găsi nicăieri o dată exactă. În primul rând, totul depinde de clima din regiunea dumneavoastră și de condițiile meteorologice anume din acest sezon, iar în al doilea rând, de fapt, nu există cerințe stricte față de date.

Grădinarul singur alege momentul potrivit pentru tăierea de toamnă a merilor, orientându-se după următoarele criterii:

– toate lucrările din grădină au fost deja finalizate (copacii sunt fertilizați, văruiți, mulciți, udați);

– frunzele nu doar au căzut, dar au fost deja îndepărtate de sub copaci;

– vremea este uscată și răcoroasă;

– nu s-au stabilit încă temperaturi constante cu minus.

De regulă, toate aceste condiții sunt îndeplinite la sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, cu toate acestea, în unele regiuni termenii pot fi diferiți. Însă tăierea merilor în septembrie, care este practicată uneori de grădinarii grăbiți, nu va aduce beneficii, deoarece, în această perioadă, frunzele se țin încă bine de copaci, ceea ce complică procesul de analizare a coroanei.

Sperăm că datorită acestor sfaturi veți reuși, iar merii dumneavoastră vor începe iernarea bine pregătiți.