Sunt mici, dar aduc profit mare

0 403

Erau mai tineri și voiau cât mai repede să facă bani. Așa că, în perioada studenției, au pornit o afacere de viitor.

Este povestea de succes a lui Victor Buzatu, din Dănceni, Ialoveni.

„A început demult, din 2014, atunci când eram studenți la master. Împreună cu doi colegi, am pornit afacerea, era un moment când ne-am regăsit la master cu mult timp liber și ne gândeam cu ce să ne ocupăm. A apărut această idee, după care a urmat o perioadă de analiză, două-trei săptămâni. Atunci eram mai tineri, ne doream cât mai repede să facem bani și aceasta era activitatea care ne promitea în cel mai scurt timp să ne întoarcem investițiile, respectiv, am decis să creștem prepelițe,”  afirmă Victor Buzatu, antreprenor.

Au pornit afacerea în trei, însă, din anumite motive, doi au renunțat și a rămas doar Victor. La moment, este ajutat de familie, pentru a face față volumului de lucru.

„Atunci când noi am început, ele promiteau să-și întoarcă investiția în cel mai scurt timp, pentru că ele cresc relativ repede, în 45 de zile noi avem păsările mature pe care le putem sacrifica. Un alt avantaj este și spațiu mic pentru creșterea lor. Într-o încăpere de 40 m, se poate de crescut o mie de prepelițe, inclusiv loc pentru păsări mature și tineret.”

Carnea de prepeliță este printre cele mai apreciate în gastronomia internațională.

„Noi valorificăm din ele în primul rând carnea proaspătă și ouăle pentru consum. Sezonier vindem pasărea vie sau puii mici, de obicei primăvara persoanele care au gospodării pot crește și prepelițe, dar anul împrejur noi valorificăm carnea și ouăle lor.

Pentru a avea pui, ouăle de prepeliță trebuie să stea în incubator 16-17 zile. Prețul unui pui de câteva zile pornește de la cinci lei.

„Asta e zona unde noi creștem puii. Când ies din ou, trebuie să le asigurăm o temperatură de 38 de grade, cel puțin primele două-trei zile. În primele zile, ei necesită o temperatură asemănătoare cu cea care a fost în ou. Respectiv, noi trebuie să avem grijă de asta, fiindcă de la trei-patru grade ar putea să moară, sau chiar dacă rezistă, ar putea să influențeze asupra sănătății lor pe parcurs.” 

Deși sunt de două ori mai mici, ouăle de prepeliță au o valoare nutrițională de patru ori mai mare decât cele de găină.

„Produsul acesta, pe care noi îl considerăm oușoarele de aur, recomandăm să fie consumate în stare crudă, așa poate să ne ofere toate calitățile pe care le posedă. Odată ce noi deja le preparăm, se pierde puțin din ceea ce au în interior.”

Creșterea prepelițelor este o afacere profitabilă, doar că trebuie planificată foarte bine, ca să nu fie surplus de marfă în anumite perioade ale anului.

„Da, în general este o afacere profitabilă, doar că pandemia ne-a afectat și pe noi foarte mult, pentru că activitatea noastră este una sezonieră. În primul rând, noi simțim posturile religioase. Atunci când e post, cererea la produsele noastre scade esențial, mai ales în Postul Mare și cel de Crăciun. Pe lângă asta, este o afacere care se bazează pe nunți și cumetrii, sezonul ceremoniilor,” menționează Victor Buzatu, antreprenor.

Carnea de prepeliță costă 130 de lei kilogramul. Iar dacă vă este poftă de salată „Caesar”, făcută acasă, un ou de prepeliță se vinde la un leu bucata.