Statul nu va oferi ajutor pentru merele date la procesare

Agricultorii nu vor primi plăți suplimentare din bugetul de Stat, pentru prețul merelor date la procesare. Acest lucru l-a declarat prim-ministrul Natalia Gavriliţa,  la o întâlnire cu reprezentanții organizațiilor agricole și ai procesatorilor de materii prime agricole.

Gavrilița s-a exprimat ferm împotriva propunerii de a aloca plăți suplimentare din fonduri guvernamentale pentru prețurile de achiziție a merelor care sunt destinate procesării, în special, pentru producerea de concentrat.

Anterior, activiștii mai multor asociații agricole au solicitat asistență financiară de urgență din partea autorităților, în valoare de 1,5-2 lei/kg în plus față de prețul de achiziţie predominant în perioada iarnă-primăvară, 1,4-1,5 lei/kg.

Potrivit producătorilor, aceste plăţi suplimentare vor contribui la creșterea prețurilor materiilor prime până la nivelul prețului minim angro al merelor destinate procesării, realizate de comercianţii-exportatori, în special, pe piaţa românească.

Totodată, în prezent, se atestă faptul că atât pe piața de fructe din România, cât și în fabricile producătoare de concentrat din ţară, ajung destul de puține mere. Între timp, potrivit estimărilor experților, cel puțin 100.000 de tone de mere din recolta anului 2021 rămân încă în depozitele de fructe ale producătorilor.