Republica Moldova ar putea importa gaze naturale din România

În contextul crizei energetice actuale, Republica Moldova ar putea importa gaze naturale din România. Bursa Română de Mărfuri „East Energy” a obținut recent de la ANRE autorizația pentru operarea platformei de tranzacționare și echilibrare a pieței gazelor naturale din Republica Moldova, a declarat președintele Bursei Române de Mărfuri, Gabriel Purice.

Gabriel Purice, președintele Bursei Române de Mărfuri: „Sperăm că va fi o reușită, va fi un proces de durată. Nu se face peste noapte. O să fie un proces de lungă durată, de aproximativ șase luni sau un an, până o să reușim să educăm piața și să facem ca participanții pe piață să înțeleagă mecanismele.”

Potrivit președintelui Bursei Române de Mărfuri, în Moldova există un monopol asupra pieței de gaze naturale, iar lipsa de surse alterntive creează o dependență față de furnizorul rus. Astfel, România ar putea deveni o piață alternativă pe viitor.

Gabriel Purice, președintele Bursei Române de Mărfuri: „Evident că nu va fi un proces simplu. Va trebui convinsă lumea și participanții la piață, astfel încât să înțeleagă avantajele acestor mecanisme și să participe la piață pe cele trei piețe care le-am prezentat mai devreme.”

În cadrul dezbaterii, expertul în politici economice Veaceslav Ioniță a declarat că această criză energetică din ultimii doi ani va afecta sectorul economic din Republica Moldova pe o perioadă îndelungată.

 Veaceslav Ioniță, expert în politici economice: „Cred că anul 2021 și 2022, ca și an energetic, impactul care este asupra noastră este fără precedent. Guvernul a alocat nouă miliarde de lei, ceea ce reprezintă 4% din PIB pentru a diminua șocurile legate de creșterea piețelor. Așa ceva nu a fost niciodată în istoria noastră.”

Săptămâna viitoare, la Chișinău urmează să vină primul grup de specialiști de la Bursa Română de Mărfuri, pentru a implementa mecanisme noi, care să asigure o securitate energetică stabilă și pentru a identifica avantajele unei platforme de tranzacționare transparentă în țara noastră.

Gabriel Purice, președintele Bursei Române de Mărfuri: „În condiții de criză, se simte ce înseamnă să te bazezi pe un singur furnizor. Nu numai în Moldova, dar și în România și toată Europa și se caută alternative. Dacă ai niște mecanisme de piață, apar și alte surse. România, de exemplu, are 75% producție internă, și restul 25% este import.”

Potrivit vicepremierul Andrei Spânu, dacă „Gazprom” va rezilia contractul cu „Moldovagaz” după data de 1 mai, din cauza neefectuării auditului datoriei, Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale. Spânu a declarat că vom procura de pe piața europeană, doar că prețul va fi mai mare.