Producătorii de concentrat de mere lucrează la o capacitate redusă

0 60

În septembrie, fabricile de concentrat de mere din ţară lucrează la doar jumătate din capacitatea lor. Reprezentanții Asociației producătorilor de conserve de fructe și legume “Speranța Con” remarcă în acest sens că demararea lentă a campaniei de toamnă de recoltare și prelucrare a merelor în concentrat este o situație ce se repetă frecvent.

De obicei, acest lucru este rezultatul unei divergențe de opinii cu privire la politica de prețuri: agricultorii consideră adesea că prețurile de cumpărare pentru merele destinate prelucrării industriale sunt prea mici, iar producătorii de concentrat încearcă să demonstreze validitatea prețurilor pentru materiile prime în contextul conjucturii actuale a prețurilor pentru concentratul de mere în Uniunea Europeană, adică pe piața principală de vânzare. Nici sezonul curent nu a făcut excepție.

În această lună, producătorii autohtoni de concentrat de mere plătesc agricultorilor locali pentru materia primă între 1,4 și 1,6 lei pentru un kilogram. Practic, acestea sunt încă mere din „soiurile de vară”. La moment, mai multe mere din soiurile timpurii și mijlocii încă se află pe copaci.

Până acum, agricultorii au cules și mere din „soiurile de toamnă” și le-au oferit procesatorilor doar din livezile care au avut de suferit de pe urma grindinei și a bolilor.

Operatorii pieței mărului destinat prelucrării consideră că procesul de recoltare ar accelera dacă producătorii de concentrate ar crește prețurile la materiile prime. Cu toate acestea, reprezentanții “Speranța Con” consideră că o astfel de situaţie este puțin probabilă în următoarele două săptămâni. Există trei motive principale. Primul este tendința descendentă a prețurilor pentru concentratul de mere și a materiilor prime pentru acesta în Europa.

Al doilea motiv este costul în continuă creștere al resurselor energetice. Costurile de transport ale fermierilor și procesatorilor locali în luna curentă au crescut deja de mai multe ori. Începând cu 1 octombrie, prețul gazului în țară cel mai probabil se va majora, el fiind principala sursă de energie pentru majoritatea fabricilor de concentrate.

În cele din urmă, al treilea motiv, potrivit “Speranța Con”, este calitatea scăzută, în ceea ce privește conținutul de zahăr și conținutul de substanță uscată a mărului destinat prelucrării în august-septembrie. Drept urmare, se consumă cu 0,5-1 tonă mai multe materii prime pentru producerea unei tone de concentrate, decât norma standard în această perioadă.