Producătorii și exportatorii vor vinde mai ușor produse în Ucraina

Veste bună pentru producători și exportatori. Aceștia vor putea trimite mai ușor mărfurile autohtone spre Ucraina.

Din cauza războiului, Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei efectuează proceduri speciale, pentru a facilita importul unor grupe de produse din Republica Moldova. Astfel, au fost simplificate procedurile de inspecție veterinar-sanitară. Iar în contextul crizei de produse alimentare în Ucraina, acum nu mai este necesar ca agenții economici exportatori să dețină certificatul de origine expres a mărfurilor.

 ANATOLIE FALĂ, Secretar General de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Expres este indicat că vor fi facilități de proceduri vamale și de inspecție veterinară-sanitară în regim simplificat. Ar fi o oportunitate inclusiv și pentru producătorii de mere moldovenești, fiind că nu toate regiunile din Ucraina sunt asigurate cu mere și credem că ar putea exportatorii noștri de mere să se reorienteze spre piața ucraineană.”

Cu toate acestea, unele produse pot fi supuse altor proceduri de control, efectuate conform legislației ucrainene. În special, inspectorii vamali pot verifica, împreună cu documentele de transport, certificatele internaționale veterinare, sanitare și de altă natură, în original, eliberate de țara-exportatoare. Iar pentru siguranță, autoritățile recomandă exportatorilor să transporte marfa până la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, unde situația este sub control.

 ANATOLIE FALĂ, Secretar General de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Cel mai convenabil exportul în aria punctelor de frontieră, la trecerea frontierei sau după trecerea frontierei, imediat cu livrarea acestui produs sau descărcarea și încărcarea lui în mijlocul de transport a importatorului, care este de origine din Ucraina.”

Până în prezent, Republica Moldova a exportat în Ucraina struguri, mere, produse din carne și zahăr.

Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei solicită companiilor exportatoare să furnizeze, pentru produsele destinate exportului, documentele corespunzătoare, pentru a facilita procedura de control vamal.