„Oțel verde”: o companie suedeză a fabricat oțel fără a utiliza cărbune

0 51

Compania suedeză Hybrit a dezvoltat primul lot de oțel fabricat fără a utiliza energia electrică pe bază de cărbune. Oțelul fabricat de suedezii de la Hybrit prin procesul de producere a hidrogenului și denumit „oțel verde” va fi livrat către o altă companie suedeză, Volvo, care intenționează să îl utilizeze în fabricarea vehiculelor și componentelor de ultimă generație, relatează REUTERS.

Sursă Hybrit

Producția de oțel pe bază de cărbune reprezintă aproximativ 8% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Compania Hybrit a început în urmă cu un an operațiunile de testare a acestui material la fabrica sa din orașul Lulea, care este situată în nordul Suediei. Compania își propune să înlocuiască cărbunele metalurgic, necesar în mod tradițional pentru fabricarea oțelului pe bază de minereu, cu energie electrică regenerabilă și hidrogen. De altfel, hidrogenul este o parte esențială a planului UE de a atinge obiectivul de neutralitate climatică din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050.

Sursă SSAB

Compania Hybrit este deținută de producătorul de oțel SSAB, compania publică de energie Vattenfall și companie minieră suedeză LKAB.

 

„Scopul este să livrăm oțel verde pe piață și să dezvoltăm tehnologia la scară industrială încă din 2026”, au mai precizat reprezentanții SSAB.

 

De asemenea, o altă companie interesată să dezvolte tehnologii pentru producerea oțelului verde, H2 Green Steel, intenționează să construiască în nordul Suediei o fabrică pentru producerea oțelului fără combustibili fosili, inclusiv o instalație de hidrogen sustenabilă, care să devină funcțională începând cu anul 2024.