O recoltă mai bună de struguri, la Burlacu    

Dumitru Mihov, din satul Burlacu, raionul Cahul gestionează peste 1900 hectare. Dar un loc aparte îl au plantațiile de viță-de-vie. Atreprenorul deține 50 de hectare pe care cresc struguri pentru export, cu un gust și o aromă deosebită. Însă, ca în orice domeniu, există nevoi și probleme.

„Ca întotdeauna, sectorul strugurilor de masă necesită o abordare diferită. Anul acesta, am avut și perioade încordate, când nu ne ajungeau brațe de muncă. Dacă vorbim despre probleme mai importante, mulți s-au confruntat cu protecția viței-de -vie.”

Dumitru Mihov, viticultor

Pentru ca să dea un roadă frumoasă, via necesită o atenție deosebită. Înainte de toate, o îngrijire corespunzătoare și respectarea tuturor procedurilor fitosanitare.

„A fost un an problematic, în care trebuia să fii montat întotdeauna cu condițiile climaterice și cu situația fitosanitară din plantație. La sfârșit de an, din cauza unei încărcături excesive, sau abordării că vom reuși, ca în fiecare an, în contextul temperaturilor, care este un an dificitar, din punctul acesta de vedere, se confruntă cu necoacerea până la urmă a strugurilor. ”

În podgoria lui Dumitru Mihov a fost culeasă deja circa 70% din roadă.

„Recoltarea strugurilor în plantația noastră. Noi avem conveiuri de soiuri, iar soiurile extra timpurii și timpurii le-am recoltat destul de reușit cu epoca de coacere medie. La soiurile tardive, cum ar fi Moldova, suntem la etapa finală. Am recoltat 70%”

Iar după recoltare, strugurii sunt stocați într-un depozit din sat.

„Doar acest sector care este la irigare nu am reușit să-l recoltăm. Practic tot ce nu este la irigare au ajuns la procentul de zahăr 19-20, suficient pentru recoltare și sunt stocate în depozit.”

Acești struguri vor ajunge atât pe piața din Est, cât și pe cea din Vest.

„Deja avem primele tiruri comandate și ne pregătim să le exportăm în Federația Rusă și mai apoi în România.”

Față de anii precedenți, care au fost mai complicați, anul acesta, starea lucrurilor e alta.

„Comparativ cu anul trecut, precipitațiile care au fost în prima perioadă și a doua a vegetației au fost dificile pentru protecție, însă au fost favorabile pentru calitatea strugurilor și anume a greutății medie a strugurilor, a uniformității bobițelor. Dacă am avut o protecție suficientă și o tehnologie reușită pentru struguri, atunci calitatea lor e una deosebită, iar lipsa de precipitații în această perioadă au sporit calitatea.”

În total, de la începutul anului, au fost exportate circa 24.000 tone de struguri de masă, iar top trei țări care importă poamă din Republica Moldova sunt Federația Rusă, România și Polonia.