Frica morții i-a făcut să lase în urmă tot ce au agonisit de-o viață și au pornit la drum lung, fără a ști măcar unde vor să ajungă. Este istoria mai multor ucraineni, care au fugit din calea războiului și s-au refugiat în Republica Moldova. Unii dintre ei au ajuns la Edineț. Este și cazul Nataliei. Cu lacrimi în ochi, femeia povestește despre ultima noapte petrecută în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, bombardat masiv de armata rusă, relatează Nord-News.md.
Natalia Veșerekova, refugiat din Harkov, Ucraina: „Ard case, mai ales în apropierea casei noastre. Arde un bloc locativ de 16 etaje, acoperișul și geamurile sunt distruse. Oamenii stau în rânduri mari la magazine de produse alimentare înaintea stării de asediu, de la 15:00 până la 6 dimineața. Soțul meu stă închis în subsol timp de două zile, la el deja se termină toate produsele alimentare, el îmi spune că nu știe cât timp vor mai dura aceste lucruri.”
După ce au muncit o viață, și-au construit case și cariere profesionale, unii oameni au plecat din Ucraina doar cu o valiză.
Vlada Barabaș, refugiat din Harkov, Ucraina: „Noi am lăsat totul acolo, avem doar o singură geantă.. Noi am lăsat totul, nu știm unde ne vom afla mai departe, ce vom face. Avem doar o geantă. Locuința noastră și tot ce ne leagă de oraș a rămas acolo. Acolo sunt părinții noștri care stau în subsoluri, beciuri. Noi nu înțelegem ce se întâmplă. Primim informații din oraș că acolo se bombardează, că rușii atacă. Noi îi sunăm în fiecare secundă și îi întrebăm cum acolo e situația.”
Până la declanșarea războiului, Andrei Sîsoi a fost unul dintre cei mai buni directori financiari din Ucraina. Bărbatul spune că nu va uita niciodată calvarul prin care a fost nevoit să treacă familia sa.
Andrei Sîsoi, refugiat din Hostomel, Ucraina: „Când a fost o luptă pentru aeroport, când au intrat cu primele mașini. Le-au adus de acolo (din Rusia – n.r.). Când au aruncat în aer podul din Hostomel. Era la 300 de metri de casa mea. Acolo au fost aruncate în aer mai multe mașini. Au fost din cei care nu au avut timp să plece, tehnica militară a ocupat strada mea. Ei foloseau familia mea ca un scut viu. De îndată ce armata ucraineană le-a bombardat echipamentul, ei au fugit, iar noi am avut câteva ore să plecăm de acolo.”
Leonid Șerbak, refugiat din Ucraina: „Moldovenii ne-au ajutat din toată inima cu produse alimentare, scutece, hârtie, mâncare pentru animale. Ei ajută refugiații să se restabilească psihologic, și să înceapă să trăiască din nou un mod de viață normal.”
Primarul municipiului Edineț spune că majoritatea refugiaților cer un loc de odihnă și mâncare, după care pleacă și din Republica Moldova.
Constantin Cojocaru, primar mun. Edineț: „De dimineață până la prânz majoritatea pleacă, rămân cam 15%-20%. Este mai mult o zonă intermediară. Cei care trec de dimineață vama pleacă la vămile românești și se duc mai departe. Aici, la Edineț am făcut un loc unde-i hrănim non-stop, 24h/24h, pe cei care sunt tranzit. Până ieri am răspuns de câteva vămi de a le duce mâncare și băieților de la Poliția de Frontieră, vameșilor, dar și polițiștilor.”
Alina Reșetnicov, președintele AO ,,AREAP”: „Astăzi dimineață au venit din Kiev, după 4 nopți nedormite, din Harikov au ajuns, din diferite regiuni, Nicolaev. Marea majoritate tranzitează, merg în Polonia, Varșavia, Austria, Germania. Așa noi am auzit, din câte cunoaștem de la ei. Totodată, din produsele care ajung aici la Parcul Industrial Edineț noi încercăm să facem pachete pentru acei care se cazează în regiunea Edineț.”
Doar în dimineața zilei de 28 februarie, în orașul Edineț au fost ajutați peste 150 de ucraineni.
Olga Chilivnic, Ofițer principal al Serviciului Interacțiune Comunitară al IP Edineț: „În centru de plasament „Demus” avem plasate 31 de persoane, dintre care avem 10 minori, 8 bărbați și 13 femei. În cadrul căminului din cadrul Liceului Teoretic „Pan Halippa” avem plasate 27 de persoane, dintre care 11 minori, 5 bărbați și 11 femei. La un hotel din municipiul Edineț avem plasate 28 de persoane, dintre care 13 minori, 2 bărbați și 13 femei. Într-un alt hotel din cadrul raionului Edineț avem plasate 30 de persoane, dintre care 12 minori, 6 bărbați și 12 femei. Într-un alt hotel din municipiul Edineț avem plasate 34 de persoane, dintre care 12 minori, 9 bărbați și 13 femei.”
Peste 50 la sută din refugiați își continuă drumul spre Europa.