Niciodată nu e târziu să produci ecologic

Produsele ECO sunt la mare căutare în zilele noastre, iar producătorii trebuie să se adapteze cerințelor de pe piață și să folosească diverse metode pentru a crește alimente cât mai sănătoase.

Chiar dacă are de 82 de ani, agricultorul Nicolae Micu a reușit să obțină certificarea ecologică și a trecut deja de câțiva ani la practici eco de prelucrare a solului și combatere a dăunătorilor.

„Eu am trecut prin toate etapele de reorganizare a agriculturii. Am înțeles că fiecare trebuie să-și aducă contribuția pe lumea aceasta, nu doar să consume de pe spatele altuia. Așa nu e corect. Abia de trei ani am trecut și noi la producerea ecologică. Încercăm prin pilda noastră să atragem și pe alți colegi pe calea cea dreaptă și rațională. Nu mai folosim îngrășăminte și erbicide de trei ani, defel.”

Nicolae Micu, fermier, s. Olișcani, r. Șoldănești

Pentru a ajunge să fie promotor al agriculturii ecologice, Nicolae Micu a trecut o etapă îndelungată. Acum, respectă rotația culturilor, nu utilizează îngrășămintele chimice.

„Folosim de la 3600 până la 5000 de tone de îngrășământ organic, gunoi de grajd. Câteodată ne ajunge la 100 ha, câteodată și mai mult. În tot anul le rânduim ca să se primească și diferite culturi, și diferite câmpuri. Ca să nu le obijduim pe unele și pe altele să le facem privilegiate.”

De asemenea, pentru a vedea care sunt cele mai eficiente metode, întreprinderea pe care o gestionează Nicolae Micu efectuează diverse experimente.

„Natura e mai presus decât orice lege și noi trebuie să ne acordăm toată activitatea noastră față de condițiile climaterice.”

Gospodăria are în dotare pluguri și discuri speciale care lucrează la adâncimi de 12-14 cm, pentru a nu distruge structura solului și complexul de microorganisme care „lucrează pentru culturi anul împrejur”. De asemenea, agricultorul folosește „arme” ecologice împotriva dăunătorilor.

„Sau tehnologia normală sau tehnologia fără de îngrășământ, ea tot atârnă, de aceea cât a plouat, cât a fost să fie frig, când e cald, cum plouă, cât plouă, când e temperatură. Mai înainte ploile nu erau chiar la comandă, dar erau totuși mai la vreme, și primăvara și toamna. Acum când nu o aștepți atunci vine, când trebuie tare, eu nu-i defel. Înseamnă că merge nu înspre bine. ”

Potrivit informațiilor, datorită solurilor sale bune, 63% din terenurile din Moldova sunt utilizate în sectorul agricol, aceasta fiind cea mai mare suprafață din Europa, raportată la mărimea teritoriului.