Moldova Fruct – sectorul pomicol la un alt nivel!

În ultimii ani, fructele din Republica Moldova sunt tot mai solicitate pe piețele externe, astfel dând dovadă de o calitate înaltă, ce se conformează standardelor internaționale. Sezonul agricol curent pentru pomicultori, a venit cu mai multe provocări, însă a oferit și oportunități.

Despre soluțiile viabile pentru crizele existente și îmbunătățirea situației din sectorul horticol, s-a discutat în cadrul conferinței Businessul Fructelor, organizată tradițional de Asociația Moldova Fruct, în parteneriat cu Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

Astfel, cei 150 de producători agricoli, veniți din toate raioanele țării, au aflat despre ultimele tendințe din sector, despre creșterea competitivității fructelor moldovenești, soiuri noi, inovații în protecția livezilor împotriva bolilor și riscurilor climaterice, soluții de ambalaj și sortare.

Iurie Fală, director executiv, Asociația Moldova Fruct: „Conferința este organizată de Moldova Fruct, pentru a opta oară pentru a informa și a ține la curent producătorii cu cele mai noi tendințe. Temele sunt diverse. Avem 36 de speakeri, cea mai mare parte sunt de peste hotare, cum ar fi România, Belgia, Olanda și altele.„

Vitalie Gorincioi, președinte, Asociația Moldova Fruct: „Fiind în asociație, oamenii sunt informați. Cei care se gândesc că fac mari cheltuieli dacă fac parte dintr-o asociație, care permanent aduce la cunoștință nu doar despre piața noastră internă, dar și din lume. Noi suntem membri din asociația mondială de mere și pere. Mergem la conferința anuală. Și noi ducem informația dar și o primim de la fiecare țară. L-am auzit pe dl. ministru vorbind la mai multe posturi de televiziune: cooperare, cooperare, cooperare… nu din cauza că nu avem ce spune, dar asta chiar ne ajută să avem niște prețuri mai bune la livrarea producției.”

Despre multiplele oportunități pe piețele de export pentru fructele moldovenești a confirmat și Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Trebuie diversificate piețele. De fiecare dată am spus și voi repeta, noi descoperim piețe noi, nu în locul unei alte piețe, dar în plus acelei piețe. Agricultorul după ce și-a strâns roada toamna și și-a pus-o în frigider, trebuie să aibă pe masă o ofertă.”

Potrivit pomicultorilor, cooperarea este foarte importantă, mai ales într-un an agricol crucial, cum este acesta. Numai împreună, putem accesa mai multe piețe de desfacere și a evolua.

Aliona Mandatii, producător agricol, r. Florești: „Scopul asociației este promovarea produselor noastre pe piețele internaționale. S-au făcut măsuri adăugătoare prin asociație, au fost efectuate deplasări pentru susținerea și promovarea fructelor noastre pe alte piețe. Ceea ce trebuie să facem este să ne reorganizăm, să optimizăm cheltuielile, alt pas ar fi să lichidăm soiurile de mere care nu mai sunt întrebate pe alte piețe decât cea rusească și ar fi fost foarte bine dacă era un suport din partea statului într-o perioadă crucială de trecere de la o piață la alta.”

Constantin Furculiță, producător de mere Soroca: „Asociația este inima pomicultorilor. De unu singur este foarte complicat să atragi atâția experți, fonduri… mulți producători au fost duși pentru un schimb de experiență în Germania, Italia și așa mai departe. Toate acestea sunt organizate de Moldova Fruct.”

Astfel de conferințe contribuie la dezvoltarea sectorului agricol, îmbunătățind cunoștințele fermierilor, care ulterior le implementează în gospodăriile lor.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Analizele pe care le ascultă agricultorii, sunt unice. Vorbim despre piața Republicii Moldova care este orientată spre România și am exportat peste zece mii de tone de mere în România. Li s-a făcut o analiză exclusivă din partea unui traider din această țară și eu cred că doar prin intermediul acestor conferințe, agricultorii din Republica Moldova își pot îmbunătăți cunoștințele.”

Conferința Națională Businessul Fructelor s-a desfășurat în perioada 8-9 decembrie curent.
În cadrul acesteia, an de an, participă sute de fermieri, din toate raioanele țării, inclusiv și din regiunea Transnistreană.

AGRO TV Moldova este de fiecare dată partener media al evenimentului, fiind astfel, mereu alături de agricultori.