Mihai Stratulat: Simptomele Covid nu sunt cele pe care le vedem la televizor

Covid-19 rămâne un subiect actual pe întreg mapamondul. Potrivit experților, ecuația încă are nenumărate necunoscute.

În cadrul emisiunii Actualitatea LA RAPORT, medicul pediatru Mihai Stratulat a vorbit despre managementul pandemiei în Republica Moldova, dar și despre propria experiență.

Deja sunt aproape 6 luni sau jumătate de an de când am făcut Covid, simptomele din păcate nu sunt cele pe care ni le arată în fiecare zi la televizor și acesta este un lucru regretabil din partea autorităților noastre și mă refer la Ministerul Sănătății, pentru că rulează simptomele care erau inițial, care apăruse la început de pandemie, simptome care cumva erau întâlnite mai des în China și în Italia. Dar noi vorbim și de perioada în care în acele țări și pe globul pământesc era perioada de gripă și în combinație sigur că tusea, rinoreea, strănutul ar fi fost și sunt mai mult caracteristice pentru gripă decât pentru coronavirus.

Potrivit specialistului, simptomele caracteristice pentru coronavirus sunt subfebrilitatea – o temperatură între 37 și 38 în cazul formelor ușoare, durerile de cap și dispariția mirosului, iar la unii – și a gustului.

Deci, în momentul în care a dispărut mirosul sau a dispărut mirosul și gustul, poți să-ți dai seama exact că ai Covid.

Doctorul mai spune că tratamentul formelor ușoare trebuie să fie unul profilactic.

Noi nu putem să folosim antivirale, iar la noi se recomandă foarte des și foarte mulți pacienți cu care am vorbit și care s-au adresat la mine veneau cu aceste recomandări din partea medicilor de familie. Inclusiv și antivirale folosite în gripă, care cu atât mai mult nu are cum să ajute în coronavirus.

Da, și foarte des recomandă și antibiotice din grupa azitromicinelor. Și câteodată chiar absolut neargumentat, pentru că pacientul nu prezintă nici un sindrom respirator, nici măcar o tuse care ar putea cumva să te facă să indici un antibiotic.

Pentru a preveni răspândirea virusului, este important să purtăm mască, dar și să cunoaștem semnele bolii.

Să fim conștienți în momentul în care apar semnele să ne autoizolăm pentru 11 zile, ca mai apoi să putem să preluăm activitatea. Mulți încă se tem, încă nu știu că trebuie să stai 11 zile, cred că trebuie să stai o lună de zile, că o să stea toată familia, a mai spus Mihai Stratulat.

Datele oficiale arată că, până în prezent, în Moldova, s-au infectat peste 70 000 de persoane.

În fiecare luni, la 20:00, dar și în zilele de miercuri și vineri, la 19:30, emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela Rudenco aduce în vizor principalele evenimente din țară informându-vă rapid și echidistant.