Luna iunie în Grecia – cele mai ridicate temperaturi din 1960 până acum

Luna iunie înregistrează cele mai mari temperaturi medii din Grecia. Astfel, din 1960 până acum, țara nu s-a mai confruntat cu o asemenea creștere. Totodată, Grecia se pregăteşte de săptămâni întregi pentru o vară deosebit de dificilă din punct de vedere al caniculei şi al incendiilor de pădure, informează agerpres.ro.

Președintele comisiei pentru schimbări climatice din Grecia, Kostas Synolakis, afirmă că au fost înregistrate temperaturi care au depăşit media cu 3,8 grade Celsius. Mai mult, țara a avut parte în iunie de peste două ori mai multe incendii decât cele din anul trecut, în aceeași perioadă.

KOSTAS LAGOUVARDOS, director de cercetare la Observatorul Național din Atena: „Luna iunie a anului 2024 a fost caracterizată de perioade lungi cu temperaturi crescute timp de multe zile, depăşind cu mult temperaturile sezoniere normale în toată ţara. ”

Potrivit sursei, anul trecut, în Grecia au fost incendii devastatoare şi un val de caniculă timp de două săptămâni, când temperatura a depăşit 40 de grade Celsius, fără precedent în ceea ce priveşte durata.