La 25 de ani, și-a inițiat o afacere cu căpșune. Istoria unui tânăr din Telenești

Până nu demult, ca alți moldoveni, a lucrat peste hotare. Acum un an, s-a întors acasă și a investit într-o afacere cu căpșune, în satul său de baștină, Nucăreni, Telenești.

GHEORGHE STIPAN- agricultor, s. Nucăreni, r. Telenești: „Ideea a început peste hotare, când m-am săturat să lucrez peste hotare, pentru cineva sau să fiu sluga cuiva. Mi-a venit ideea și mi-a plăcut chiar și planta, m-am informat foarte mult ca să implementez o afacere în Moldova. Aici avem o suprafață de 0,35 hectare, este plantația următoare cu tot 35 de sote, și o să mai plantăm în vară în jur de un hectar, și asta va fi plantația.”

Anul acesta culege prima roadă. Recolta este la nivelul așteptărilor, doar că ploile din ultima perioadă îi crează probleme în recoltarea și întreținerea căpșunelor.

GHEORGHE STIPAN- agricultor, s. Nucăreni, r. Telenești: „Acum două săptămâni am început culesul roadei în câmp. Am început de la cantități mici ca să nu le pierdem, le-am cules pe rând, nu ne-am bazat pe substanțe chimice ca să le punem și să le hrănim repede și să se coacă în cantități mari. Până la momentul actual avem vreo 4-5 culesuri.”

Gheorghe își începe ziua de muncă la ora 6 dimineața. Pentru că fiecare oră este decisivă.

GHEORGHE STIPAN- agricultor, s. Nucăreni, r. Telenești: „Este un fruct foarte fin și are nevoie de atenție maximă la pregătire, la cules, dacă este lovit mai tare, apoi el până diseară, până mâine, el începe a se strica. El se așează foarte încet și iată luăm una demonstrativ, iată o putem culege și așa mai lungă, ca să ne asigurăm că și a doua zi va arăta în felul cum arată acum.”

VICTOR SOLONARI-reporter: „Culesul de dimineață a însumat circa 24 de lăzi. Acestea sunt încărcate în mașină și duse la Chișinău, pentru a fi comercializate. Ele sunt în mare parte vândute în mediul online.”

GHEORGHE STIPAN- agricultor, s. Nucăreni, r. Telenești: „Când avem timp chiar și când stăm și pe piață postăm că suntem în Telenești, în Chișinău, Orhei sau la piață sau suntem în fața unui magazin și merge pe sistemul online mai bine ca la piață. Sunt oameni și la piață, dar vin mai mult în vârstă, dar tinerii sunt mai mult prin magazine. Dacă facem o proporție de cât ai vândut online și cât la piață, care este proporția? Cam 50 la 50 sau chiar mai bine, 60 la 40, 60 online și 40 la piață, după realizări.”

Plantația este, deocamdată, mică, iar asta îi permite să reușească să vândă marfa și să participe la recoltare direct din câmp. Ar angaja niște zilieri, însă aceștia nu sunt ușor de negăsit.

GHEORGHE STIPAN- agricultor, s. Nucăreni, r. Telenești: „Ducem lipsă de muncitori dintre care nici nu prea sunt. Mai mergem prin satele vecine când avem nevoie, prin Chiștelnița, mai sunt agricultori care mai găsesc câte un om, doi, trei, dar așa este foarte greu.Suntem doar noi, eu părinții, prietena și uneori prietenii care vor să ne ajute, să mănânce o căpșună, să ne ajute. Se achită, poftim, până când suntem doar cu părinții și prietena.”

Un kilogram de căpșune din câmp costă în jur de 35-40 de lei, însă prețul acestora va mai scădea până la 20 de lei, odată ce vor apărea din abundență pe piață.